U Španiji uhapšen Ado Alagić optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1Foto: MUP

U Barseloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav koji je u Bosni i Hercegovini optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine gde je bio zadužen za čuvanje logoraša.

 

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barseloni Adu Alagića zvanog Lav, 61-godišnjeg državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi u umešanost u ratne zločine tokom rata u BiH, prenosi Kliks.ba.

Policija te države ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana poternica iz BiH.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mesta.

Konkretno, za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopšteno iz policije, prenosi RTS.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala „Hrvatska zajednica Herceg-Bosna“ i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli.

Nalazio se nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi. Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Aagić je uhapšen 15. septembra i trenutno se nalazi u pritvoru.

Lociran je u Barseloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet. Policija procenjuje da je u Španiji živeo više od godinu dana.

Vlasti BiH su pokušavale suditi Alagiću od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.