U Srbiji rekordna izlaznost za izbore u Hrvatskoj 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Na izbore za Hrvatski sabor izašlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1.300 na samo dva biračka mesta, objavio je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

„Mobilisanje svih koje okuplja Hrvatsko narodno veće (HNV), mesnih odbora i ogranaka DSHV-a, članova udruga koje promovišu kulturu Hrvata bila je izuzetna“, objavio je na društvenim mrežama Žigmanov, navodeći kako je reč o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji učestvuju u političkim procesima matične države.

Po njegovim rečima rezultat je to kampanje putem društvenih mreža, pozivanja i organizovanja članova udruženja za koje je organizovan prevoz do Subotice i Beograda iz svih mesta u kojima živi hrvatska zajednica.

„Izbori su protekli mirno i dostojanstveno“

Konzul savetnik u hrvatskom konzulatu u Subotici Zdravko Vincelj izjavio je da su dva izborna dana pretekla mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja ni bilo kakvih problema i pored povećanog interesa za glasanje.

Hrvatska zajednica u Vojvodini imala je dvoje predstavnika na dve izborne liste. Predsednica HNV-a Jasna Vojnić bila je kandidatkinja HDZ-a, a potpredsednik Demokratske zajednice Hrvata Tomislav Stantić nosilac liste za dijasporu koalicije „Fokus Republika“.

Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276.

Prema neslužbenim procenama, glasačko pravo ima oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Srbiji borave privremeno ili trajno, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari