U Zambiji su uhapšena četiri para iz Hrvatske, među njima i gitarista Hladnog piva, prijatelji tvrde da su planirali da usvoje decu 1Foto: MUP

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima, nakon što su planirali da usvoje decu iz Konga, saznaje Jutarnji list.

Osam Hrvata, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, i dalje je 16. dan u pritvoru, prenosi Jutarnji.hr.

Uhapšeni su 44-godišnji D.M i njegova 45-godišnja supruga N.M, gitarista Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A. I. M., službenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L. P. sa suprugom, te poznati aktivista za ljudska prava N. K. i njegova supruga.

Prijatelji šokirani

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično nam kažu da su on i njegova supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, a otišli ​​su po njega pre nekoliko nedelja. Vest da su uhapšeni šokirala ih je.

Zambijski mediji prenose izjavu komandanta policije provincije Koperbelt Peacevella Mveembua, koji je rekao da su službenici za imigraciju na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave, kao i da su dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledalo kao falsifikovano.. Zato u saradnji sa kolegama iz Konga proveravaju verodostojnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dete ima godinu i tri meseca, a drugo troje tri godine.

Policija je dobila dojavu da su 6. decembra trojica belaca sa četvoro dece kongoanskog porekla rezervisala sobe u pansionu u Kansenšiju u Ndoli. Imigracioni zvaničnici su uz pomoć policije pratili osumnjičene. Dan kasnije, 7. decembra u 12 sati, službenici za imigraciju na Međunarodnom aerodromu Simon Mvansa Kapvepve presreli su i uhapsili četiri para hrvatskog porekla, zajedno sa decom. Osumnjičeni su odvojeno zadržani u policijskim stanicama Čifubu, Kansenši, Central i Masala, dok su deca predata ustanovama socijalne zaštite.

„Preliminarna istraga pokazuje da dokumenti u vezi sa usvajanjem četvoro dece za koje se veruje da su ih izdale vlasti Konga nisu autentični, te je u tu svrhu angažovana kancelarija Generalnog konzulata Konga. Istraga je u toku. „Komandir policije Mveemba rekao je zambijskim medijima.

Još uvek u pritvoru

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova kažu da su Hrvati i dalje u pritvoru, da je istraga u toku i da se protiv njih još ništa ne tereti.

Privedeni su, dodaju, zbog sumnje u validnost dokumentacije o usvajanju.

– Istrage su u toku i čekaju se odluke zambijskih vlasti. Proverava se zakonitost postupka usvajanja – potvrđuju nam u hrvatskom MVEP-u.

Hrvati zatočeni u Zambiji dobro se ponašaju, dodaju. Njih je danas po drugi put posetio službenik konzularne kancelarije ambasade u Pretoriji. Ambasada Hrvatske im je na raspolaganju i pruža im svu neophodnu konzularnu pomoć, a hrvatski zvaničnik razgovarao je i sa zambijskim vlastima.

Hrvatska je od 2014. godine potpisnica Haške konvencije o zaštiti dece i saradnji u međunarodnom usvojenju, kao i Zambija, a definiše i međudržavno usvajanje.

Osobe s prebivalištem u Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo, koje žele usvojiti dijete iz druge države ugovornice, po okončanom postupku pred nadležnim centrom za socijalnu skrb za utvrđivanje podobnosti za usvajanje djeteta (tzv. stručna obrada potencijalnih usvojitelja) , podneti zahtev za usvojenje Ministarstvu rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike, sa naznakom zemlje iz koje želi da usvoji dete. Uz zahtev koji se podnosi Ministarstvu, potencijalni usvojioci moraju da prilože stručno mišljenje Centra za socijalni rad da ispunjavaju uslove i odgovaraju za usvajanje deteta, ne starijeg od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari