Udruženja iz Srebrenice pisala UN, EU i NATO: Zaustavite Dodikovu ratnohuškačku politiku 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Udruženje žrtava i svedoka genocida i pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ uputile su pismo šefovoma država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO i najvišim organima i pojedincima Evropske unije u kojem traže da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

U saopštenju ove dve organizacije navedeno je da su pozvali srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika SNDS Milorada Dodika i predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića „da se zaustave“ u stvaranju uslova za izazivanje konflikta u BiH“.

„Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, već je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske“, piše u saopštenju.

Oni smatraju da se Dodik „neće zaustaviti“ zbog čega, kako su naveli, upućuju pismo šefovima država članica Saveta bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO i najvišim organima i pojedincima EU.

„Tražimo od vas da poštujete UN i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, za čije osnivanje su glasale sve članice Saveta bezbednosti UN, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju“, navodi se u pismu.

Zadatak suda je, kako se ističe, bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji.

„Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međuanordni sudovi rade sledećih trideset godina? To nije interes nikoga, osim onih koji su sledbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva međunarodna suda“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da očekuju da ih podrži predsednik Rusije, države koja je od početka podržala osnivanje Haškog tribunala, posebno zato što se, kako su istakli,  Dodik poziva na podršku Vladimira Putina u izazivanju konflikta i preti ruskom podrškom.

„Još uvek nećemo i ne želimo da verujmo da bi predsednik Rusije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slede politike presuđenih ratnih zločinaca“, naglasili su u pismu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.