"Udžbenik iz istorije za maturante sadrži lažne i nacionalističke konstrukcije": Hitno uputiti protestnu notu Vladi Srbije 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Građanska inicijativa “21. maj” iz Crne Gore zatražila je od predsednika Vlade Dritana Abazovića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića odgovarajuću diplomatsku reakciju države Crne Gore prema Vladi Republike Srbije zbog sadržaja udžbenika “Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg tipa i društveno-jezičkog smera”.

U udžbeniku se, pojašnjavaju za Danas iz GI “21.maj”, „na neprimjeren i neutemeljen način govori o Crnoj Gori, njenoj unutrašnjoj politici i položaju srpskog naroda u njoj“.

Smatraju osnovanim da “država Crna Gora zatraži povlačenje ovog udženika iz upotrebe sve dok se ne izmijeni sporni sadržaj u kojem se o Crnoj Gori, njenoj istoriji i državnosti, obnovi njene nezavisnosti, položaju srpskog naroda u njoj… govori van konteksta istorijskih i pravnih činjenica i mimo stvarne prakse uživanja i poštovanja ljudskih prava”.

Članovi Saveta Građanske inicijativa “21. maj” Bojan Đuranović, Vukota Vukotić i Aleksandar Saša Zeković obratili su se i Zaštitniku (ombudsmanu) građana Republike Srbije, Zoranu Pašaliću, sa pritužbom i inicijativom da reaguje odgovarajućom preporukom prema prosvetnim vlastima Srbije jer je neprihvatljivo da se u otvorenom i demokratskom društvu udžbenička literatura zasniva na lažima i nacionalističkim konstrukcijama.

Podsećaju, da kao široki društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore svakodnevno zastupaju i promovišu vrednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države i koji je naročito posvećen negovanju i razvijanju dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije sporan udžbenik je odobrilo za upotrebu u školama od školske 2021/22 godine rešenjem broj 650-02-00004/2021-03. Autori udženika su dr Duško Lopandić, dr Ratimir Milikić i Manja Milinović a izdavač je “Novi logos” iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.