Umesto “kontinuiteta Srpske pravoslavne crkve", stoji ”Hrvatska Crkva” 1Foto: Igor Šljivančanin

U preambuli dokumenta Radne grupe koji su potpisali ministar pravde Marko Kovač i predstavnici SPC umesto “kontinuiteta Srpske pravoslavne crkve, stoji ”Hrvatska Crkva”.

To je na Tviteru podelo građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković i jedan od čelnika Građanske inicijative “21. Maj”.

Kako je naveo u izjavi za Portal Analitika iz ovoga zapisnika može se zaključiti da se radi o manipulatorskoj lakrdiji.

„Lažirani sastanak radne grupe „transformisan“ je u susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Sve govori o mizernom ministru pravde koji umesto državnog interesa de fakto radi za Srpsku pravoslavnu crkvu. Leposavić se sada samo preziva Kovač“, kazao je Zeković.

Nacrt Temeljnog ugovora sa SPC Vlada Crne Gore je objavila tek pre dva dana.

Partije koje baštine crnogorske vrednosti i deo stručne javnosti ocenili su da dokument predstavlja pravnu besmislicu, falsifikovanje i krađu istorije i identiteta Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović je rekao da su procedure završene na nivou radnih grupa i da su ostale one koje su standardne za Vladu.

“Ići će se na Komisiju za politički sistem zatim i na sednicu Vlade. Crkva ima svoje procedure. Sve je to okej i prihvatljivo. Očekujem da, ako sve prođe u dobrom duhu koji se oseća na našim međusobnim sastancima, da i pitanje ugovora stavimo ad acta na najbolji mogući način, tako što će se ukazati poštovanje prema SPC, ali isto tako i prema državi”, kazao je premijer.

Najavio je i da će biti potpisan u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.