Ursula fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo naše evropske porodice 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Neka ne bude nikakve sumnje, naši prijatelji sa Zapadnog Balkana su deo naše evropske porodice, poručila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da Rusija ne sme da pobedi u ratu u Ukrajini, najavljujući podršku Kijevu sve dok to bude potrebno.

Iskoraci Severne Makedonije i Albanije su veoma važni. Jadran i planine su uvek spajali, a nisu bili granica, naše ekonomije su povezane. Prosperitet Balkana u potpunosti zavisi od njegove integracije u ostatak Evrope. Najvažnije je da ljudi Zapadnog Balkana velikom većinom žele priključenje Evropskoj uniji, rekla je Fon der Lajen na panelu Strateškog foruma na Bledu.

Jasno je, dodala je ona, da je u proteklih nekoliko godina došlo do usporavanja integracijskog procesa, ali EU ima jasan strateški interes da sve zemlje Zapadnog Balkana nastave put ka članstvu.

Stabilnost Zapadnog Balkana je evropska stabilnost, a prosperitet Zapadnog Balkana je evropska, rekla je Fon der Lajen i ukazala na neophodnost ubrzavanja ekonomskih integracija i jačanja kredibiliteta pristupnog procesa, prenosi Anadolija.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, ona je istakla da će EU podržavati Ukrajinu sve dok to bude potrebno.

Činimo to za Ukrajinu, činimo to za očuvanje naših evropskih vrednosti i da pokažemo Rusiji i svetu da se kršenje međunarodnih pravila skupo plaća, zaključila je Fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari