Uspeh opozicije u prvom krugu lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji 1foto EPA-EFE/NAKE BATEV

Ako se analiziraju prvi, nezvanični rezultati lokalnih izbora, jasno je da su građani kaznili vladajuću partiju Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kaže u izjavi za Danas Gordana Duvnjak, glavna i odgovorna urednica nedeljnika Fokus iz Skoplja.

 

Dodaje da je uspeh opozicione partiji iznenađenje i za VMRO-DPMNE, koja je, kaže, dobila više gradova još u prvom krugu i potvrdila vlast u neke od svojih bastiona kao što su Štip, Prilep…

„Ipak, debakl vlasti je više rezultat želje građana da kazne SDSM, a manje da daju podršku VMRO-DPMNE, iako ne želim da umanjim i njihovu zaslugu“, ukazuje Duvnjak.

Dodaje da je veliki rast postigla i „Levica“, koja je nastupala kao ultra desničarska partija, pored svog imena, a koja artikuliše mlade ljude, posebno u glavnom gradu.

Partija Albanaca DUI je, navodi naša sagovornica, ubedljiva na ovim izborima, a najveća bitka, ističe, tek predstoji za Tetovo gde će „SDSM biti na mukama jer oba kandidata dolaze od njenih albanskih koalicionih partija DUI i Pokret Besa“.

Duvnjak navodi da se vlast nada da će popraviti rezultat u drugom krugu, pomoću koalicionih partnera. Pored DUI, tu su i LDP i Demokratska obnova Makedonije (DOM) koji su, ukazuje, nastupali posebno kao koalicija.

„Razlozi za kaznu na domaćem terenu su uglavnom zbog odnosa prema Bugarskoj, ali i loše kadrovske politike i arogancije“. Dobra vest je, smatra naša sagovornica, to što su nekoliko građanskih koalicija sa ekološkim predznakom dobili odbornika, što čini „mapu lokalne vlasti šarenoliku“.

Duvnjak podseća na tvrdnju premijera Zorana Zaeva da je razumeo poruku građana.

„Ali ono što je važno jeste da li će opozicija uspeti u nameri da izdejstvuje prevremene parlamenarne izbore i da dođe do nove parlamentarne većine, koja je trenutno jako tanka i jedva broji 62 poslanika“, zaključuje sagovornica Danasa.

Činjenica je da značaj ovih izbora, koji su posmatrani kao test za premijera Zorana Zaeva, prerastaju lokalni karakter jer, kako se ocenjuje, suštinski određuju sudbinu ove zemlje na putu ka EU. Ubedljivom pobedom Zaev bi, navodi se u Skoplju, bio siguran da će izbeći eventualne vanredne parlamentarne izbore i uspeti da dobije datum za početak pregovora sa EU.

Podsećamo da je na prethodnim lokalnim izborima VMRO DPMNE osvojila svega pet opština u Severnoj Makedoniji, a glavni konkurent vladajući SDSM, 53 opštine.

Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije objavila je preliminarne rezultate nedeljnih lokalnih izbora iz 32 opštine koji pokazuju da je opoziciona VMRO-DPMNE pobedila u 19 opština, partija Albanaca DUI u tri opštine i obezbedila prolazak u drugi krug u 13 opština. Glasovi iz ostalih opština se, navodi DIK, još broje.

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski rekao je da je ta partija pobedila u prvom krugu ili ulazi u drugi krug više od 25 opština Severne Makedonije, istučuči da gradonačelnik Skoplja i kadidat SDSM Petre Šilegov vodi i da će ponovo biti i gradonačelnik.

Nikolovski je političkom suparniku, lideru VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom povodom proslava pobede u nekoliko opština poručio da „zakoči, jer lokalni izbori imaju i drugi krug“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.