Ustavni sud BiH: Predlog HDZ BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka 1Foto: Shutterstock

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je danas da predlog izmena Izbornog zakona, koji je podneo HDZ BiH, nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Reč je o predlogu zakona koji je krajem aprila upućen u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na usvajanje po hitnoj proceduri, za koji je lider SDA Bakir Izetbegović rekao da je „nakaradan“, prenosi Klix.

Zbog toga su se delegati SDA, SBB i SDP jednoglasno pozvali na vitalni nacionalni interes Bošnjaka, što Ustavni sud nije potvrdio.

Nakon što je aktiviran vitalni nacionalni interes bilo je potrebno da se formira komisija za usaglašavanje problematičnog pitanja, a pošto se to nije desilo u roku od pet dana, predmet je po hitnoj proceduri poslat Ustavnom sudu.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je uputio zahtev Ustavnom sudu za ispitivanje regularnosti postupka i utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

„Utvrđeno je da Predlogom citiranog zakona nije povređen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Nakon što je Čović poslao predmet Ustavnom sudu, međunarodna zajednica je kritikovala čelnike HDZ zbog toga što su, nakon neuspelih pregovora o izbornom zakonu, ipak pokušali da u parlamentarnu proceduru provuku svoj, kako je rečeno, maksimalistički predlog po principu „uzmi ili ostavi“.

S obzirom da je Ustavni sud odlučio da Čovićev predlog nije štetan po Bošnjake, očekuje se da u narednim danima on bude ponovo u Domu naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.