Ustavni sud stao na stranu povratnika iz Siska, povređeno mu je pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta 1

Ustavni sud usvojio je žalbu povratnika kojem je odjavljeno prebivalište po službenoj dužnosti ocijenivši da je time bilo povrijeđeno njegovo pravo na slobodu kretanja, piše Jutarnji list, a prenosi portal net.hr.

Jovanu Dmitroviću (74) iz Siska policija odjavila prebivalište po službenoj dužnosti i morao je vratiti ličnu kartu. osobnu iskaznicu.

Tako je odlučila Policijska uprava sisačko moslavačka 2018. jer, kako je ustanovljeno, nije živeo na adresi u Sisku na kojoj je bio prijavljen.

Međutim Dmitrović takvu odluku nije prihvatio, uprkos tome što su odluke policijskih upravnih tela potvrđene i u prvostepenom i u drugostepenom postupku,  pa je podneo ustavnu tužbu nakon koje je odluka o njegovu prebivalištu ukinuta i Upravni sud u Zagrebu moraće ponovno da odlučuje o njegovoj žalbi.

Jednoglasan zaključak sudija Ustavnog suda bio je da su sudovi Jovanu Dmitroviću povredili pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta, koje je zajamčeno i Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dmitrović je bio prijavljen na adresi u Sisku od 2008, kada je sa Centralnom državnom kancelarijom za obnovu i stambeno zbrinjavanje sklopio ugovor o najmu kroz program zbrinjavanja povratnika.

Jula 2018. zatražio je zamenu stana zbog bolesti.

Regionalna kancelarija u Petrinji zatražio je od policije da proveri prebiva li Dmitrović na toj adresi. Policija je obavila proveru, obavestila Kancelariju da Dmitrović tamo ne stanuje, a njemu ostavila poziv da se izjasni o navedenim činjenicama.

On je došao kasnije od roka naznačenog na pozivu, izjavio da živi na navedenoj adresi, pri čemu je priložio račune za režije i pojasnio da zbog bolesti izbiva s adrese.

Policija je odlučila da mu odjavi prebivalište i naložila da vrati ličnu kartu.

„Mnogobrojni su razlozi da neka osoba bude privremeno odsutna iz svog doma, pa i više nedelja i meseci, a da time ne prestane njena namera da na određenom mestu trajno živi, navele su ustavne sudije.

Takve su situacije duža putovanja, privremeni rad u drugom mestu ili državi, lečenje, obrazovanje i slično i na osnovu takvih situacija teško se može zaključiti o prestanku trajnog nastanjenja neke osobe na nekoj adresi.

„Kada bi takve situacije dovodile do odjave prebivališta po službenoj dužnosti ili obaveze građana da svaku takvu situaciju prijavljuju policiji kako bi izbegli odjavu, to bi predstavljalo značajno ograničenje slobode kretanja“, zaključili su suci Ustavnog suda, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.