Varheji: BiH zbog političke krize rizikuje da izgubi 1,5 milijardi evra investicija 1Foto: EPA-EFE (arhiva)

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varheji izjavio je na kraju dvodnevne posete Bosni i Hercegovini da ta zemlja, zbog trenutne političke krize, rizikuje da izgubi 1,5 milijardi evra investicija.

„Ovo je kritičan trenutak za zemlju, za građane i kompanije. Reforme stoje i BiH rizikuje da izgubi 1,5 milijardi evra investicija, ako se ne preduzmu nikakve akcije“, kazao je Varheji, preneli su sarajevski mediji.

Govoreći o sastanku sa liderima tri vladajuće stranke u BiH Miloradom Dodikom (SNSD), Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), evrospki komesar za proširenje je naveo da su „lideri otvoreni za iznalaženje rešenja i da pokazuju volju da naprave iskorak“.

Dodao je da je video spremnost da se reše nesporazumi u vezi sa državnom imovinom, zakonom o zabrani negiranja genocida, ustavnim i izbornim reformama.

„Mogu potvrditi, da smo s naše strane spremni da asistiramo i olakšamo ove napore u interesu Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga poverio sam amasadoru Satleru (šef Delegacije EU u BiH Jaohan Satler) da, u saradnji s našim ključnim partnerima, radi na ovom zadatku“, naglasio je Varhelji.

Prema njegovim rečima, BiH će prevazići trenutnu krizu, baš kao što je urađeno sa održavanjem izbora posle 12 godina u Mostaru, a što je, kako je istakao, pokazalo da dijalog daje rezultate.

Evropski komesar je na kraju je čestitao građanima Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Varheji je tokom dvodnevne posete BiH boravio u Sarajevu, gde se sastao sa članovima Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH i predstavnicima opozicionih stranaka iz oba BH entiteta.

Potom se u Banjaluci sastao sa zvaničnicima RS, a onda je ponovo otputovao u Sarajevo na radnu večeru sa Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem.

Evropski komesar za proširenje danas je posetio Mostar, gde se sastao sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.