Višković: Nećemo odustati od gasifikacije RS i sporazuma sa Srbijom o istočnoj interkonekciji 1Foto: Printscreen youtube

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je danas Savet ministara da što pre usvoji predlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

Višković je pozvao, kako je naveo, pojedince iz Federacije BiH da prestanu da opstruišu projekat gasifikacije Republike Srpske, koji je za taj BiH entitet jedan od najvažnijih strateških projekata, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je naglasio da Republika Srpska neće odustati od realizacije ovog važnog projekta, koji je, kako je ocenio, od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj.

Višković je dodao da opstrukcija projekta gasifikacije RS traje već nekoliko godina, kao i da odmah mora da prestane.

„Opstrukcija mora da prestane i da se ova tema ne koristi kao politička tema, jer politizujući ovakav projekat namerno se i svesno nanosi šteta Republici Srpskoj i njenom razvoju“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, pitanje gasifikacije, kao i regulativa kojom se uređuje ova oblast i druge predviđene procedure u potpunosti su u nadležnosti entiteta, odnosno Republike Srpske.

„Tako će i ostati“, istakao je Višković.

Ranije danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da Savet ministara BiH na prvoj narednoj sednici mora usvojiti predlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, jer će u protivnom ministri iz Republike Srpske blokirati sve projekte koji se odnose na Federaciju BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije je uputilo u proceduru inicijativu za zaključivanje međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne gasne interkonekcije sa Srbijom i južne sa Hrvatskom.

Istočna gasna interkonekcija podrazumeva gradnju gasovoda od granice sa Srbijom kod Zvornika prema Bijeljinini, Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu.

Južna interkonekcija planira da gasovod bude postavljen od Zagvozda preko Imotskog, u Hrvatskoj, da uđe u BiH kod Posušja i da se završi kod Novog Travnika, uz to što bi jedan krak išao do Mostara.

Da bi ova dva projekta bila sporvedena potrebno je da saglasnost da Savet ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.