Vlada Crne Gore menja akcize, manje za derivate, više na bezdimni duvan 1Dezdimni duvan Foto: Filip Moris

Vlada je utvrdila Predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se omogućava Vladi da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto. Predloženim rešenjem se redefiniše oporezivanje bezdimnih duvanskih proizvoda za koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smese čime bi se osigurala stabilnost prihoda

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi Radio-televizija Crne Gore, predloženim zakonom se uvode u sistem oporezivanja i novi duvanski proizvodi za koje se predlaže visina akcize u iznosu od 35 evra po kilogramu.

Iz Vlade su kazali da se predlaže i uvođenje akcize za proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, u cilju smanjenja negativnih uticaja koje njihova upotreba ima na životnu sredinu.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici s Izveštajem sa javne rasprave.

Oni su kazali da se donošenjem tog propisa uspostavlja obaveza markiranja tečnog goriva naftnog porekla i biogoriva koji se stavljaju na tržište Crne Gore.

Oni smatraju da će novi pravni okvir omogućiti bolje praćenje i kontrolu trgovine ovim gorivom jer je obezbijeđen sistem kontrole u svakoj fazi prometnog lanca.

Vlada je u tehničkom mandatu otkako joj je 4. februara izglasano nepoverenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari