Vlada S. Makedonije utvrdila delegaciju za strateški dijalog sa SAD 1Foto: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije usvojila je danas Informaciju o početku strateškog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, 2. juna u Vašingtonu.

Kako je saopšteno, za koordinatora procesa strateškog dijaloga Severne Makedonije i SAD imenovan je ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, koji će predvoditi vladinu delegaciju.

U delegaciji Vlade Severne Makedonije sa Osmanijem će biti ministarka odbrane Slavjanka Petrovska, ministar ekonomije Krešnik Bekteši i ministarka kulture Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Ističe se da strateški dijalog podiže odnose sa SAD na viši nivo i da je posebno važan u kontekstu aktuelnih bezbednosnih pretnji. Severna Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je započela ovaj proces.

Strateški dijalog sa SAD obuhvata teme bilateralnih odnosa za saradnju u privredi, trgovini, obrazovanju, saobraćaju, energetici, oblastima klimatskih promena, demokratskog razvoja, borbe protiv korupcije, vladavine prava, kao i bezbednosnih segmenata saradnje, od migracija, borbe protiv terorizma, pa sve do borbe protiv organizovanog i međunarodnog kriminala.

„Taj dijalog obuhvata i aktuelnu bezbednosnu situaciju, saradnju dve zemlje kao partnera u NATO, aspiracije Severne Makedonije za članstvo u EU, predstojeće predsedavanje zemlje OEBS-om, naša zalaganja u okviru Samita za demokratiju predsednika (SAD Džoa) Bajdena i druge teme od interesa“, navodi se u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.