Regionalni mediji o protestima u Srbiji: Veliki skup, kao reakcija na masovna ubistva 1Foto: Danas/Ivona Dubičanin

Mediji u regionu pišu večeras o protestima u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji.

Hrvatski portal „Index“ konstatuje da su večeras u nekoliko gradova u Srbiji održani veliki protesti pod nazivom „Srbija protiv nasilja“.

„Protesti su održani kao odgovor na dva nedavna masakra u toj zemlji. Građani i predstavnici opozicije okupili su se ispred zgrade parlamenta, gde su pročitani zahtevi Vladi, a potom krenuli u mirnu šetnju do Vlade Srbije. Na skupu se nije oglasio niko iz opozicije. Organizatori procenjuju da se okupilo oko 50.000 ljudi i najavljuju da će „Srbija stati” ako vlada do petka ne ispuni njihove zahteve. Istaknuto je nekoliko zahteva čiji je cilj, kako je navedeno, smanjenje nivoa nasilja u Srbiji. Pre svega, od nadležnih se traži smena rukovodstva REM-a (regulatornog tela za medije) i Radio-televizije Srbije i oduzimanje nacionalne frekvencije prorežimskim televizijama Pink i Hepi, kao i da se zabraniti tabloide koji promovišu nasilje“, navodi Index, prenosi N1.

Sarajevski Klix.ba ocenjuje da je protestu prisustvovalo više desetina hiljade građana, a da su povod masovna ubistva koja su poslednjih dana zadesila našu zemlju.

Prenosi da su pročitani zahtevi demonstranata, da se hitno zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ali i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i „Happy TV“.

Podgoričke „Vijesti“ navode da je u više gradova organizovan skup „Srbija protiv nasilja“, kao i da su organizatori Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

„Vijesti“ prenose da su organizatori saopštili da se, prema policijskim procenama, na ulicama Beograda okupilo više od 50 hiljada ljudi, da na skupu nije bilo govora i obraćanja, a da su na početku pročitani zahtevi organizatora za čije ispunjenje je vlastima dat rok do petka, 12. maja.

Jutarnji.hr ističe u izveštaju da je protest u Beogradu bio „veliki“, kao i da se okupilo na desetine hiljada ljudi.

Prenosi da su protesti održani kao reakcija na dva masovna ubistva prošle nedelje u jednoj beogradskoj osnovnoj školi i tri sela u okolini Mladenovca.

Podseća se da je protest sazvala proevropska opozicija, ali je konstatovano da skup nije partijski već pobuna protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Predstavnici opozicije ispred Skupštine Srbije nose transparent „Srbija protiv nasilja“, a sa skupa je upućen zahtev da se hitno prekine promovisanje nasilja u medijima i javnom prostoru, navodi Jutarnji.hr.

Večernji list piše da su se nakon trodnevne nacionalne žalosti, svi đaci u Srbiji u ponedeljak vratili na redovnu nastavu, osim u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Policijski službenici od jutros su raspoređeni u svih 1.800 škola u zemlji, a prisustvo policije biće pojačano na svim javnim mestima gde se okuplja veći broj građana, uključujući i protestno okupljanje koje je počelo u 18 časova u Beogradu. koji ima za cilj da istakne društvene probleme koji su rezultirali dva masovna ubistva u samo dva dana prošle nedelje“, piše Večernji list.

Ovaj list navodi i da su se protestni skupovi organizovali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari