Republikanci u Senatu blokirali odluku o komisiji o neredima Trampovih pristalica 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Predstavnici republinakca u Senatu SAD blokrali su izglasavanje odluke o formiranju komisije koja bi se bavila neredima pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa ispred Kapitol hila januara ove godine.

Kako javlja Radio-televizija Srbije pozivajući se na Rojters, za osnivanje komisije bilo je svega 54 senatora, a nedostajalo je je još šest glasova u gornjem domu američkog Kongresa koji broji 100 članova. Lider demokrata u Senatu Čak Šumer optužio je republikance da žele da čuvaju „veliku laž“. „Izabrali su da brane ‘veliku laž‘ jer su se bojali da to Donaldu Trampu moglo da nanese političku štetu“, rekao je Šumer nakon glasanja.

Sa druge strane, republikanski lider u Senatu Mič Mekonel tvrdi da bi komisija za napad na Kapitol udvostručila posao drugih kongresnih odbora, ukazujući na sveobuhvatnu saveznu kriminalnu istragu koja je do sada, kako je rekao, rezultirala hapšenjima više od 440 ljudi.

Predstavnici Demokratske strane i predstavnici umerenije struje među republikancima zatražili su osnivanje komisije za ispitivanje događaja uoči i 6. januara, kada se stotine pristalica Donalda Trampa sukobilo sa policijom na Kapitol Hilu, među kojima su neki uspeli da se probiju u unutrašnjost zgrade Kongresa.

Demonstranti su se pozivali na navodnu neregularnost glasanja u određenim saveznim američkim državama na predsedničkim izborima novembra 2020., zahtevajući odlaganje formalne inauguracije novoizabranog predsednika, demokrate Džozefa Bajdena. U nasilju je poginulo pet osoba, uključujući i jednog policajca, podseća RTS.

Predlog o obrazovanju komisije ranije je već prošao Predstavnički dom Kongresa uz podršku svih demokrata i jednog od šest republikanaca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.