Rijeka protiv ustaških grafita 1Rijeka Foto: Beta/Darko Bandić

Gradska uprava u Rijeci poručila je danas da će u najkraćem roku biti uklonjene ustaške poruke kojima su nepoznati počinioci prešarali grafite Mladih antifašistkinja, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocenio je da reč o napadu na Hrvatsku, koja je nastala na temeljima antifašizma.

Obersnel je u saopštenju naglasio kako „ispisivanje ustaških poruka na dan proglašenja endehazije nije samo vandalski čin šaranja po zidovima i fasadama“, javila je agencija Hina.

„To je pre svega napad na Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo i koja je nastala na temeljima antifašizma – polaznoj kategoriji hrvatskog Ustava. No, to je i dokaz da sulude ideje iz jednog od najmračnijih doba Hrvatske i sveta dandanas imaju svoje poklonike i sledbenike“, naglasio je gradonačelnik Rijeke.

On navodi i kako je „još u sećanju divljanje neoustaša na postavljanje umetničke instalacije Spomenik crvenoj Rijeci, na pretnje i poruke po riječkim zidovima koje su pozivale na linč onih koji su se fašistima drznuli reći da su – fašisti“.

Obersnel je istovremeno ukazao kako je „teško ne primetiti dugogodišnje mlako reagovanje državnog aparata na crne košulje, ustaške oznake ili koncerte na kojima se pozdravljalo ustaškim pozdravom“..

„To sigurno ne pomaže u stvaranju jasnog stava da ovo društvo ne toleriše fašizam ni u kojem obliku“, istakao je gradonačelnik Rijeke.

„Još je neverovatnije što danas, 30 godina nakon uspostavljanja samostalne i demokratske Hrvatske i gotovo 80 godina od propasti endehazije, još uvek ima onih koji prizivaju tu nakaradnu tvorevinu koja ne može služiti ničemu osim upozorenju i podsećanju da između okretanja glave od ispisivanja ustaškog pozdrava na zidu pa do progona i ubijanja ljudi stoji samo mali, vrlo mali korak“, upozorio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.