Predsednik Irana Hasan Rohani pozdravio je juče odluku međunarodne zajednice da ukine sankcije nametnute Teheranu, koja je doneta zahvaljujući sprovođenju nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila koji je postignut u julu prošle godine. Kako je prenela zvanična iranska agencija IRNA, Rohani je ocenio da „smo mi Iranci pružili ruku svetu kao znak prijateljstva, a ostavljajući iza sebe neprijateljstva, podozrenja i zavere, otvaramo novo poglavlje u odnosima Irana sa svetom“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Međunarodna agencija za atomsku energiju je proteklog vikenda saopštila da je Iran sproveo u delo sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti, što je zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, čime je otvoren put za ukidanje sankcija. Rohani je konstatovao da su zbog sprovođenja sporazuma „zadovoljni svi, osim radikalnih ekstremista“.

– Svi su zadovoljni zbog primene sporazuma, osim cionista, ratnih huškača, onih koji seju neslogu između islamskih nacija, kao i ekstremista u SAD. Ostali su srećni… Primena sporazuma ne predstavlja gubitak ni za jednu zemlju. Prijatelji Irana su srećni, a naši rivali ne treba da brinu jer mi ne predstavljamo pretnju ni po koju vladu ili naciju: Mi smo glasnici mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu i u svetu – prenele su svetske agencije.

Predsednik Irana je, predstavljajući nacrt budžeta za novu fiskalnu godinu u parlamentu, ukazao da je nuklearni sporazum prilika koju Iran treba da iskoristi za razvoj zemlje, veće blagostanje nacije i unapređenje bezbednosti u regionu. Rohani je kazao da ukidanje sankcija predstavlja prekretnicu za Iran, državu od 80 miliona ljudi, kao i da priliku da iranska privreda preseče „pupčanu vrpcu“ sa naftom, sada kad su cene tog energenta izuzetno niske.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je poručio Iranu da mu Izrael neće dopustiti da se „dokopa nuklearnog oružja“, prenose svetski mediji. „Politika Izraela bila je i ostaće sledeća – da ne dozvoli Iranu da dođe do nuklearnog oružja“, rekao je Netanjahu na sastanku svog kabineta. Premijer Izraela je bio oštar protivnik postizanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest svetskih sila u julu prošle godine, tvrdeći da to neće sprečiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.

Netanjahu tvrdi i da će ukidanje sankcija omogućiti Iranu da dodatno podrži militante u regionu „preko kojih ratuje, uključujući neprijatelja Izraela – libansku proiransku paravojnu organizaciju Hezbolah“. Izraelski premijer je istakao da će njegova država nastaviti da prati u kojoj meri Iran poštuje sporazume o nuklearnoj energiji, balističkim raketama i terorizmu, kako bi na vreme uočio moguća kršenja. „Ukoliko dođe do kršenja, međunarodna zajednica bi trebalo da preduzme oštre i agresivne sankcije protiv Irana“, istakao je Netanjahu, poručujući da je njegova zemlja „spremna da se suoči sa svakom pretnjom“.

Obama: Suštinski obrt

Vašington – Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija Iranu. Bela kuća je saopštila da je to učinjeno nakon što je Teheran ispunio zahteve iz nuklearnog sporazuma sa svetskim silama. Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma „označava suštinski obrt u situaciji u vezi sa nuklearnim programom Irana“, dodaje se u saopštenju. SAD su zvanično ukinule sankcije Iranu, što je potvrdio i američki državni sekretar DŽon Keri. Evropska unija je takođe pristala da ukine ekonomske sankcije Iranu, nakon što je IAEA saopštila da je Teheran ispunio sve mere dogovorene sa velikim silama jula prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari