Rohani pozvao SAD da prestanu s politikom maksimalnog pritiska 1Hasan Rohani Foto: Beta/AP/Mary Altaffer

Rohanijev apel usledio je dan pošto je on optužio Vašington za „medjunarodno piratstvo“ protiv Irana, koje se, prema njegovim rečima ogleda, u američkim ekonomskim sankcijama uvedenim posle prošlogodišnjeg povlačenja SAD iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Pod teretom američkih sankcija iranska ekonomija je znatno oslabila. SAD su juče uvele dodatne sankcije usmerene na sposobnost Irana da prodaje svoju naftu, uvodjenjem kaznenih mera protiv šest kineskih kompanija i njihovih direktora zbog nastavka transporta iranske nafte.

Rohani je ponovo negirao da Iran ima bilo kakve veze s napadima dronovima i raketama na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji 14. septembra koja su izazvala poremećaje na svetskim tržištima nafte.

„Oni koji iznose optužbe (na račun Irana) moraju da dostave potrebne dokaze kao potporu tim optužbama“, rekao je Rohani.

Saudijska Arabija je pozvala istražitelje UN da procene odakle su napadi pokrenuti i tvrdi da je korišćeno iransko oružje. SAD, Francuska, Nemačka i Velika Britanija takodje su navele da veruju da Iran stoji iza tih napada.