Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, i rumunski šef Senata Kalin Popesku Taričenau, razmenjivali su primedbe u četvrtak uveče u koncertnoj dvorani u Bukureštu gde je upriličena svečanost povodom zvaničnog početka rumunskog predsedavanja EU, dok je stotine demonstranata protestovalo ispred po vrlo hladnom snežnom vremenu.

Prvo predsedavanje Rumunije EU od njenog pristupanja evropskom bloku 2007. pokreće sve širu raspravu unutar EU zbog navodnih autoritarnih elemenata među vladajućim garniturama centralnoevropskih članica uključujući i Mađarsku i Poljsku. Tusk kaže da je uveren da će Bukurešt „igrati po pravilima“ ali je dodao da „ulozi za rumunsko predsedavanje nisu ništa manji od načina na koji zajedno predstavljamo evropsku budućnost“.

„Sve zavisi isključivo od vas – da li će za Evropu rumunska politika biti dobar primer ili strašno upozorenje“, kazao je Tusk, inače bivši poljski premijer, svojim domaćinima. „Onima u Evropskoj uniji koji misle da igraju mimo usaglašenih pravila i zaobilaznicama ja kažem: grešite. To znači slabost. Onima koji naporno rade u odbrani evropskih vrednosti, naših sloboda i prava kažem: nastavite da se borite.“

Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, kazao je da je „bilo kompromisa“ ali je istovremeno upozorio da „kada se radi o ljudskim pravima, vladavini prava, borbi protiv korupcije – tu kompromisi nisu mogući“.

Antivladini demonstranti okupljeni blizu statue kralja Karola na konju, mahali su nacionalnim i zastavama EU i osuđivali Socijaldemokratsku partiju koja dominira koalicionom vladom nazivajući je „crvenom kugom“. „Stop korupciji. Želimo državu zakona, ne kriminalaca“, pisalo je na jednom transparentu – što je bio potpuni kontrast u odnosu na performans u koncertnoj dvorani gde je orkestar svirao Betovenovu „Odu radosti“ i „Rumunsku rapsodiju“ Žorža Eneskua.

Rumunsko predsedavanje nastupa u veoma kritičnom trenutku za EU koja pokušava da sredi unutrašnje pukotine, usvoji novi višegodišnji budžet i postigne dogovore za period nakon očekivanog britanskog izlaska iz Unije u martu i evropske parlamentarne izbore u maju, na kojima se očekuje dobar rezultat anti-EU partija. Rumunija će biti domaćin samita u maju u Sibiju u Transilvaniji kada se očekuje da se skicira novi „put EU bez Britanije“.

Predstavnici Evropske komisije su tokom novembarske posete Bukureštu optužili Rumuniju da posrće na putu ka reformi pravosuđa i da se ne bori protiv korupcije. Vlada je tada otpustila glavnog tužioca za borbu protiv korupcije i pokrenula druge promene u pravosudnom sistemu za koje kritičari kažu da imaju za cilj zaštitu najviših zvaničnika od istraga o korupciji.

Kalin Popesku Taričenau, predsednik rumunskog Senata i nekadašnji premijer, apelovao je na vladu da ubedi Brisel i kolege iz EU da „ostave iz sebe neke od aktuelnih zabluda vezanih za rumunski javni život“. Šef Senata, koji je prošle godine oslobođen optužbi da je lagao tužioce tokom korupcijske istrage, samo je, čini se, potvrdio navode vlade da je „reforma pravosuđa imala za cilj da se spreči stil zloupotreba obaveštajnih službi poput onih iz komunističke ere. „Kao podsetnik komunističke prošlosti, pojedine institucije i donosioci odluka se i dalje drže nekontrolisane vlasti koju su i ranije uživali“, kaže Taričenau, misleći na zloglasnu diktaturu iz perioda Nikolae Čaušeskua. „Ovi akteri su jednostavno zamenili ideologiju socijalističke zakonitosti sa vladavinom prava zadržavajući svoje pređašnje navike“.

Povezani tekstovi