bahmut ukrajinaFoto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ruske snage vrše pritisak na ofanzivu na istoku Ukrajine, dok pokušavaju da opkole mali rudarski grad Bahmut, koji je trenutno poprište najtežih borbi na ukrajinskom ratištu.

Rusija pokušava da prekine ranjive linije snabdevanja ukrajinskim braniocima u gradu i natera ih da se predaju ili povuku.

Ovo bi Moskvi dalo prvu veliku nagradu za više od pola godine i otvorilo put za osvajanje poslednjih preostalih urbanih centara u regionu Donjecka, piše Klix.ba.

„Neprijatelj neprestano uništava sve što može da se iskoristi za zaštitu naših položaja za utvrđivanje i odbranu. Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji“, rekao je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je Rusija ojačala svoje snage u oblasti Bahmuta i da granatira naselja oko grada. Ali, kako kažu, vreme je njihov neočekivani „saveznik”.

Ruski vojnici u regionu Donjecka koprcali su se u blatnjavim rovovima nakon što je iznenada toplije vreme omekšalo smrznutu zemlju.

„Obe strane ostaju na svojim pozicijama, jer, kao što vidite, proleće znači blato. Stoga je nemoguće ići napred“, rekao je komandant ukrajinske frontalne raketne baterije.

Prolećno otapanje, poznato kao kolotečina, ima istoriju uništavanja planova armija da napadnu preko teritorije Ukrajine i zapadne Rusije, pretvarajući puteve u reke, a polja u neprobojne močvare.

Zapadne zemlje kažu da je nekoliko ruskih napada na Bahmut propalo po visokoj ceni.

„Tamo se vode žestoke borbe. Komanda čini sve da spreči napredovanje neprijatelja preko naše teritorije“, rekao je za ukrajinsku televiziju Serhij Čerevatiji, portparol Istočne vojne komande Ukrajine.

Sa svoje strane, Moskva je tvrdila da je uništila ukrajinsko skladište municije u blizini Bahmuta i oborila američke rakete i ukrajinske bespilotne letelice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.