„Rusija je u našim mrežama“: Nemački BND o hakerskoj grupi koja špijunira strujnu konekciju 1Foto: Pixabay/tookapic

Nemačke vlasti već godinama upozoravaju da postoji hakerska grupa koja špijunira strujnu mrežu. Istražiteljima je sada, kako javlja ARD, uspelo da identifikuju jednog osumnjičenog. Trag vodi do ruske tajne službe FSB.

Bila je to špijunska operacija velikih razmera. Više od 150 preduzeća u Nemačkoj je trebalo da bude hakovano – i to pre svega onih koja spadaju u tzv. kritičnu infrastrukturu. Hakeri su nameravali da istraže snabdevanje strujom i vodom. Prema informacijama javnih servisa BR i WDR, pokrajinskom uredu za borbu protiv kriminala u Baden Virtembergu je posle višegodišnje istrage uspelo da identifikuje jednog osumnjičenog.

Pavel A. Je, kako smatraju, član hakerske grupe koja, kako pretpostavlja Ministarstvo pravde SAD, radi za rusku tajnu službu FSB, tačnije, za odeljenje „Centar 16“ sa sedištem u Moskvi. Prema optužnici Ministarstva pravde SAD, hakeri su hteli da omoguće ruskoj vladi da „kada bude trebalo, onesposobe ili oštete“ važna postrojenja za proizvodnju struje.

„Preko eksterne firme“

Pavel A. je optužen da je u leto 2017. prodro u mrežu firme Netkom BV. Više od četiri godine kasnije, u septembru 2021, glavni državni tužilac u Karslrueu izdejstvovao je nalog za hapšenje – koji još uvek nije javan.

Netkom BV je deo strujnog koncerna EnBV i stara se o postavljanju mreže staklenih vlakana kao i o prenošenju važnih internih podataka o snabdevanju strujom preko posebno obezbeđene mreže.

Na novinarski upit, EnBV je saopštio da su hakeri prodrli u sistem jedne eksterne firme koja radi za njih „i tako kompromitovali njenu infrastrukuru“. Tako su oni preko tog sistema došli do mogućnosti da utiču i na menadžment javne telekomunikacione mreže firme Netkom BV.

Kompromitujući dokument

EnBV dalje tvrdi da njegov sistem upravljanja strujnom i gasnom mrežom ni u jednom trenutku nije bio pogođen, „jer se on nalazi u odvojenoj i posebno obezbeđenoj mreži“. Osim toga, otkako je izvršne napad, Netkom BV se redovno podvrgava kontroli nezavisnih instanci. „Kibernetičke odbrambene sposobnosti EnBV su pojačane“.

Javni servisi BR i WDR prenose i da su hakeri svojevremeno napali i energetski koncern „e.on“. Tako su oni napisali dokument pod naslovom „Procena dugoročnih potreba za investiranjem u decentralizovane strujne mreže e.ona“. Kada neki korisnih otvori taj dokument, dolazi do pokušaja da se podaci sa kojima se prijavljuje pošalju na server koji kontrolišu hakeri. Tim bi oni dobili mogućnost da se prijavljuju i na druge naloge tog korisnika, na primer, njegovo elektronsko poštansko sanduče, piše DW.

Još jedna ruska tajna služba umešana?

Od izbijanja ruskog rata protiv Ukrajine, nemački organi bezbednosti upozoravaju na opasnost od ruskih napada na strujnu mrežu. Tako je Volfgang Vin, potpredsednik obaveštajne službe BND, na jednoj konferenciji krajem juna rekao: „Moramo biti svesni: Rusija je u našim mrežama“.

Javni servis ARD piše da su hakeri u Ukrajini u decembru 2015. izveli veliki napad na električnu mrežu. Više IT-sistema „je inficirano štetnim softverom po imenu Blek enerdži i – isključeno. Pogođeno je više od 200.000 ljudi a struje nije bilo i do šest sati. Odgovornom za napad je proglašena grupa Sendvorm za koju evropski organi bezbednosti smatraju da pripada jednoj drugoj ruskoj tajnoj službi – GRU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.