Rusija u prvih pet meseci 2021. na vakcinama zaradila 300 miliona dolara 1Foto: Beta/Milan Obradović

Rusija je u prvih pet meseci ove godine izvezla vakcine u vrednosti više od 300 miliona dolara, pokazuju carinski podaci, što je više od ukupne vrednosti vakcina koje su prodate u prethodne tri godine.

Do drastičnog povećanja je došlo zbog prodaje ruske vakcine sputnjik V protiv virusa korona, budući da je više miliona doza transportovano u brojne zemlje, uključujući Srbiju, Mađarsku, te Belorusiju, Argentinu, Kazahstan.

U iznos zarade je uključena i prodaja vakcina koje nisu protiv kovida 19, uglavnom cepiva protiv žute groznice i gripa.

Međutim, u saopštenju ruskog ministarstva trgovine za poslovni sajt RBC se navodi da je do naglog skoka prodaje došlo uglavnom zbog izvoza vakcina sputnjik V, preneo je themoscowtimes.com.

Kako se navodi, Rusija nije otkrila detalje o tome koliko je novca zaradila ili koliko očekuje da zaradi od prodaje sputnjika V širom sveta.

Rusija je tokom cele 2019. izvezla vakcine u vrednosti od 60 miliona dolara, a ta cifra je 2020. porasla na 70 miliona dolara.

Prema carinskim podacima koje je analizirao RBC, tokom prvih pet meseci 2021. vrednost izvezenih vakcina je bila 304 miliona dolara dok je u istom periodu 2020. bila samo deset miliona dolara.

Međutim, zbog kašnjenja s proizvodnjom i problema sa isporukama među glavnim potrošačima sputnjika V, Rusija zaostaje kada je reč o porastu izvoza vakcina u odnosu na druge zemlje koje prodaju cepiva protiv kovida 19.

Izvoz vakcina iz Kine je gotovo ustostručen tokom prvih pet meseci 2021. Naime, Kina je u tom periodu prodala vakcine u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, a ta cifra je u istom periodu 2020. iznosila 19 miliona dolara. Evropska unija je van okvira bloka prodala vakcine u vrednosti od 6,4 milijarde dolara, što je povećanje u odnosu na 4,3 milijarde, a SAD su izvezle cepiva u vrednosti od više od 1,5 milijardi dolara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.