Slika je stavljena na listu zabranjenog „ekstremističkog“ materijala ruskog ministarstva pravde koja inače sadrži 4.074 inkriminisanih odrednica. U odrednici 4.071 se kaže da poster, na kojem je Putin sa našminkanim kapcima i usnama, podrazumeva „navodnu nestandardnu seksualnu orijentaciju predsednika Ruske Federacije“. Nejasno je, navodi Gardijan, na koju je tačno sliku ministarstvo mislilo ali se smatra da je ona slična slici viđenoj na protestima protiv ruskih antigej zakona. Pretpostavlja se da u opticaju ima veoma mnogo fotošopiranih slika na kojima je Putin prikazan sa šminkom.

Fotošopirana šminka na Putinovim slikama postala je uobičajena pošto je Rusija 2013. usvojila zakon kojim se zabranjuje gej propaganda. Prema pisanju Moskov tajmsa, zabrana je rezultat presude jednog regionalnog suda iz maja 2016. Izvesni AV Cvetkov, kako se navodi, je na internet pored ostalih slika stavio i jednu na kojoj su Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev prikazani u nacističkim uniformama. Prema sudskoj dokumentaciji, AV Cvetkov je takođe širio rasističke slike. Sud je zabranio desetak slika objavljenih od juna 2013. do oktobra 2014. Istovremeno je sa Vkontakte, najveće društvene mreže u Rusiji, uklonjen njegov profil.
Brzom pretragom ruskih društvenih mreža može se videti da neki korisnici šire slične slike Putina uprkos zabrani. Odluka ruskog ministarstva pravde zabavila je mnoge korisnike, navodi britanski list.

Dmitrij Peskov, pres-sekretar Kremlja, rekao je agenciji Tass da nije video sliku. Tvrdeći da je Putin „sasvim otporan na takve vulgarnosti“, Peskov je rekao: „Naši zakoni imaju, recimo, izvestan kodeks kojim se brane čast i dostojanstvo građana, uključujući predsednika. Pojedinci treba da se rukovode tim normama, tako da nažalost, ne mogu da kažem ništa“. Ranije ove nedelje, podseća Gardijan, Putin je podržao cenzuru interneta koja postoji u Kini. „Nemarna kvazisloboda na internetu ne postoji više nigde“, rekao je Putin.