Ruska vojska napada Odesu municijom iz sovjetskog doba, Ukrajinci tvrde da ima poginulih i povređenih 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Rusko granatiranje lučkog grada Odese započelo je juče, a pored toga što su uništeni brojni objekti, ukrajinska vojska javila je da ima poginulih i ranjenih.

Najmanje jedna osoba je poginula i pet ih je ranjeno u ruskom granatiranju crnomorskog lučkog grada Odese, saopštila je jutros južna komanda ukrajinske vojske.
Ukrajina kaže da je drugi hotel i tržni centar pogođen dok Rusija ispaljuje hipersonične rakete na Odesu

Jedna granata pogodila je tržni centar i magacin, a Ukrajina je upozorila da postoji opasnost da bi Rusija mogla da gađa hemijska postrojenja.

Ukrajinska vojska je navela da municija datira iz sovjetske ere i da je nepouzdana u gađanju.

Sve je veća zabrinutost da Rusiji ponestaje vođena municija i da bi mogla da koristi rakete koje mogu da izazovu veću kolateralnu štetu.

Tržni centar i dva hotela pogođeni su u ponedeljak ruskim vojnim udarima. Tri rakete Kinžal — nove ruske hipersonične rakete — ispaljene su iz aviona i pogodile „cilj turističke infrastrukture“, rekao je portparol regionalne vojne administracije Odese Sergej Bračuk.

Dve osobe su hospitalizovane zbog raketnog udara, rekao je Bračuk, ali CNN nije mogao da potvrdi ove navode.

Bračuk nije identifikovao metu, ali je CNN geolocirao i potvrdio autentičnost dva video snimka koja kruže društvenim mrežama, a koja pokazuju značajnu štetu u hotelu u selu Zatoka. Jedan od video snimaka prvi je objavio Gradsko veće Odese.

Ovo je drugi hotel u Odeskoj oblasti koji je gađan u ponedeljak. Nejasno je zašto su ta dva hotela, ili ko je možda odseo u njima, meta.

Tržni centar je takođe pogođen sa sedam projektila, saopštila je Južna operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine. Pet osoba je ranjeno, a jedna osoba je preminula u napadu, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah preduzme korake za okončanje ruske blokade luka njegove zemlje kako bi se omogućile isporuke pšenice i sprečila globalna prehrambena kriza.

Odesa predstavlja glavnu ukrajinsku crnomorsku luku za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Zbog ovog napada, prvi put posle decenija nema uobičajenog kretanja trgovačke flote, nema uobičajenog funkcionisanja luke u Odesi. To se verovatno u Odesi nikada nije dogodilo od Drugog svetskog rata.

„Običan život vezan za more blokira Rusija i to ne utiče samo na Ukrajinu“, kazao je Zelenski.

On naglašava da bez njihovog poljoprivrednog izvoza desetine zemalja u različitim delovima sveta već su na ivici nestašice hrane, a sluti da vremenom situacija može postati zaista strašna.

„Političari već raspravljaju o mogućim posledicama krize cena i gladi u Africi i Aziji. To je direktna posledica ruske agresije, koju mogu prevazići samo zajedno – svi Evropljani, ceo slobodni svet. Može se prevazići pritiskom na Rusiju, efektivnim prisiljavanjem Rusije da zaustavi ovaj sramni rat“, zaključio je predsednik Ukrajine.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, posetio je Odesu i rekao da je video silose pune žita, pšenice i kukuruza koji su bili spremni za izvoz, ali blokirani.

„Ova preko potrebna hrana je nasukana zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. Izaziva dramatične posledice po ugrožene zemlje. Potreban nam je globalni odgovor“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.