rusija mobilizacijaIlustracija Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Sud u Republici Severna Osetija-Alanija na ruskom Severnom Kavkazu proglasio je ruskog državljanina krivim u odsustvu za prisustvovanje antiratnom mitingu u Gruziji i izrekao mu novčanu kaznu zbog „diskreditacije” ruske vojske, javile su regionalne vesti Caucasian Knot, prenosi The Moscow Times.

Vladimir Zagalov, koji dolazi iz Severne Osetije-Alanije, ali od septembra živi u Tbilisiju, prisustvovao je mitingu u gruzijskoj prestonici u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu. Kasnije je objavio fotografije događaja na svojoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Fotografije, koje uključuju jednu na kojoj Zagalov drži znak sa natpisom „Zaustavite rat i nasilje“, kasnije su otkrili zaposleni u ruskom centru za borbu protiv ekstremizma, koji su smatrali da je Zagalov prekršio jedan od ruskih zakona o cenzuri tokom rata.

Lokalni sud u severnoosetijskom gradu Mozdoku u ponedeljak je utvrdio da fotografije mitinga, kao i drugi materijali postavljeni na Zagalovljevu Vkontakte stranicu „diskredituju“ ruske oružane snage i naložio Zagalovu da plati kaznu od 30.000 rubalja (386 dolara).

„Zagalov… je postavio slike na kojima je prikazan trozubac sa ukrajinskim nacionalističkim motom i drugim grafikama i tekstovima… koji diskredituju… ruske oružane snage“, navodi se u sudskoj presudi.

„On je takođe postavio slike na kojima je prikazan kako učestvuje na mitingu u… Gruziji i drži poster… u znak protesta protiv upotrebe ruskih oružanih snaga“, dodaje se.

Zagalovu, koji tek treba da komentariše presudu, suđeno je u odsustvu jer je ostao u egzilu otkako je napustio Rusiju u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari