Ruski gas za Mađarsku, preko Srbije 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da je sa Gaspromom potpisan sporazum prema kojem će od 1. septembra u zemlju svakodnevno stizati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa Turskim tokom, odnosno preko teritorije Srbije, prenose RIA Novosti.

Postignut je dogovor o isporuci gasa u septembru i oktobru. Od 1. septembra Gasprom će nastaviti da isporučuje gas Mađarskoj preko utvrđenih ugovora… U avgustu je maksimalni broj dodatnih isporuka dostigao 2,6 miliona kubnih metara, rekao je Sijarto.

Sada smo uspeli da potpišemo sporazum po kome će od 1. septembra kroz južni pravac, odnosno kroz Srbiju, pored utvrđenih ugovora, maksimalna količina gasa koji se dnevno isporučuje Mađarskoj biti 5,8 miliona kubnih metara, naglasio je on.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. potpisali ugovore za isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju (iz Turskog toka) i milijardu preko Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.