Foto: EPA-EFE-LINFENG

U odnosu na jun praktično se ništa nije promenilo, jer je u tom mesecu zabeležen gotovo identičan rast uvoza robe iz Kine, preneo je AP. U skladu sa takvim trendom ništa bitno se nije promenilo ni kada je u pitanju američki deficit u trgovini sa Kinom. U julu je iznosio 28 milijardi dolara, 900 miliona manje od rekordnog mesečnog deficita koji je zabeležen u junu.

Takvi podaci uslovili su odluku Trampa da krene u još žešći trgovinski rat sa Kinom i da od 23. avgusta uvede taksu od 25 odsto na kineske proizvode u iznosu od 16 milijardi dolara.

Kako što je moglo da se očekuje, Kina je odmah uzvratila identičnom merom, koja će na snagu stupiti takođe 23. avgusta, a obuhvatiće i uvoz automobila i sirove nafte.

U današnjem saopštenju američkog Ministarstva trgovine navodi se da je Trampova odluka o novom uvođenju taksi na uvoz kineske robe „veoma nerazumna“.

Odluka Pekinga da uzvrati istom merom predstavlja „nužan odgovor kako bi se zaštitili sopstveni legitimni interesi“, navodi se u saopštenju.

Trampa to, međutim, nije sprečilo da zapreti uvođenjem od septembra taksi na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara.