SAD: Objavljen video snimak kako policajci prebijaju Afroamerikanca Tajera Nikolsa 1Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Vlasti američkog grada Memfis, u Tenesiju, objavile su video snimak na kojem se vidi kako Afroamerikanca Tajera Nikolsa pet policajaca drže i više puta udaraju pesnicama, čizmama i palicama, zadajući mu rane od kojih je podlegao.

Na snimku se vidi kako policajci u Memfisu, takođe Afroamerikanci, zaustavljaju Nikolsov automobil, izvlače ga iz njega nakon čega je on počeo da beži.

Pet policajaca, koji su sada otpušteni i optuženi za ubistvo, stigli su ga, pretukli i ostavili na trotoaru naslonjenog na policijski automobil ne dozvoljavajući da mu se pruži medicinska pomoć.

Nikols je preminuo u bolnici 10. januara, tri dana nakon što su ga policajci pretukli. Snimak se pojavio dan nakon što su policajci optuženi za to ubistvo.

Policajci se suočavaju sa optužbama za više kriminalnih dela, za ubistvo, teški napad, tešku otmicu, službeno nedolično ponašanje i službeno ugnjetavanje. Četiri od pet policajaca su položili kauciju i pušteni su juče iz pritvora.

Demonstranti su se juče okupili na, uglavnom mirnim, demonstracijama u više gradova, među kojima i u Memfisu. Tu je nekoliko desetina demonstranata blokiralo most preko reke Misisipi.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da je „veoma zabrinut“ zbog mogućnosti nasilja i pozvao da protesti ostanu mirni.

Bajden je rekao da je razgovarao i sa Nikolsovom majkom i preneo joj da će biti donesen Zakon o reformi policije, koji bi nosio ime Džordža Flojda, Afroamerikanca ubijenog u policiji maja 2020, kako bi se „ovo stavio pod kontrolu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari