Foto: EPA /FEHIM DEMIR
Američki State Department saopštio je kako izveštaj vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju, prenosi agencija Hina.

„Sednica parlamenta Republike Srpske održana 14. augusta predstavlja korak u pogrešnom smeru“, stoji nadalje u saopštenju State Departmenta.

„Pokušaji da se odbaci ili izmeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmerenih na reviziju činjenica rata, negiranje istorije i politizovanje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtev predsednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od Vlade RS-a da stavi izvan snage svoj izveštaj iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u julu 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

U potezu koji deo analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči opštih izbora u oktobru, Dodik je na početku posebne skupštinske sednice rekao kako genocida u Srebrenici uopšte nije bilo, a više od sedam hiljada ubijenih Bošnjaka nazvao je preterivanjem.

Parlament RS-a je zaključio kako entitetska Vlada mora uspostaviti novu komisiju koja će „na objektivan i nepristrasan“ način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u celom razdoblju od 1992. do 1995, te prebrojiti i Srbe koji su tamo poginuli ili ubijeni.