SAD pozvale na detaljnu istragu misteriozne smrti palestinskog sedmogodišnjaka 1Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Stejt department SAD je pozvao Izrael da „temeljno“ istraži misterioznu smrt sedmogodišnjeg palestinskog dečaka Rajana Sulejmana koji je preminuo u četvrtak ubrzo pošto su izraelski vojnici došli u dom njegove porodice na okupiranoj Zapadnoj obali.

Rođaci dečaka su rekli da on ranije nije imao zdravstvenih problema i optužili vojsku da ga je nasmrt uplašila. Vojska je smrt Sulejmana označila kao tragediju, ocenivši da ne bi trebalo kriviti vojnike.

Smrt dečaka je još više pojačala napetost na Zapadnoj obali gde izraelski vojnici svakodnevno hapse osumnjičene ekstremiste i gde nasilje često eskalira u proteklim mesecima.

U četvrtak su palestinski seoski dečaci bacali kamenice na automobile koji su prolazili autoputem kraj jevrejskog naselja Tekoa nedaleko od palestinskog grada Vitlejema.

Nešto kasnije vojnici su kucali na vrata dečakovih rođaka u nameri da uhapse njegovu stariju braću zbog bacanja kamenica.

Muhamad Sulejman, 22-godišnji dečakov rođak, rekao je da je Rajan vrištao od straha kada je video vojnike, dok su ga roditelji zvali da ga smire.

Pošto su vojnici otišli dečak je pao. Njegov otac Jaser Sulejman je rekao da je Rajan pokušao da pobegne kada su vojnici došli da uhapse njegovu braću i da su ga potom nakratko gonili.

U automobilu na putu za bolnicu dečak je povraćao krv i lekari su ga proglasili mrtvim.

Otac dečaka je izjavio za palastinsku televiziju da je dete „postalo mučenik od straha od njih (vojnika)“.

Vojni portparol Rihard Heht je rekao da je visoki oficir otišao u palestinsku kuću kada je na balkonu video jednog Palestinca koji je bacao kamenice i rekao ocu porodice da to zaustavi.

Heht je tvrdio da je oficir govorio smireno i da jer potom otišao, te da nije bilo nasilja i da se nije ulazilo u kuću.

U Vašingtonu je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel sinoć rekao da se sa žaljenjem saznalo za smrt nevinog palestinskog dečaka.

„Podržavamo temeljnu i momentalnu istragu okolnosti smrti deteta“, rekao je Patel.

Portparol Heht je izjavio da se istraga nastavlja.

Palestinci i organizacije za ljudska prava tvrde da vojska nije sposobna da istražuje loše postupke svojih snaga i da se vojnici retko pozivaju na odgovornost.

Na palestinskim društvenim medijima objavljene su fotogradija dečaka sa džamijom Kupola na steni u Jerusalimu u pozadini. Palestinci su ga proglasili mučenikom i optužili Izrael za njegovu smrt.

Dečak će danas biti sahranjen. U petak se inače palestinski demonstranti često sukobljavaju s izraelskim vojnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari