SAD: Sporazum Srbije sa Rusijom iznenađujući korak u pogrešnom smeru 1Foto: Shutterstock/Vladirina32

SAD veruju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoj rat agresije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta povodom odluke ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dve godine.

Portparol Stejt departmenta je u sredu za Glas Amerike (VOA) rekao da je „vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti sa drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku“.

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je reč.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

„Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije… Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom“, naglasio je portparol.

Dokument su prošle nedelje, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari