SAD su dozvolile zaplenu Abramovičevih aviona 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA EDITORIAL USE ONLY

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je juče američki sud dozvolio zaplenu dva aviona u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča. Kao razlog navode kršenje zabrane izvoza i sankcije SAD protiv Rusije, piše HRT.

Prema njihovom pisanju, američki sud dozvolio je juče zaplenu dva aviona u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, navodeći kršenje zabrane izvoza i sankcija SAD protiv Rusije, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Savezni sudija u Njujorku odobrio je zaplenu koju su zatražili federalni agenti, a to su avioni Boenig 787-9 i Gulfstrim G650ER, čija se vrednost procenjuje na više od 410 miliona američkih dolara.

Ovi avioni su u vlasništvu i pod kontrolom ruskog milijardera i bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsi.

Američki sud optužuje oba aviona da su u martu uvezena u Rusiju iz trećih zemalja. Boing se trenutno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Gulfstrim u Rusiji. Nejasno je kako će američke vlasti dobiti priliku da zaplene avione, ali je verovatno da će ova odluka otežati međunarodna putovanja tim avionima u budućnosti. Američke vlasti su takođe zahtevale kaznu od dvostruke vrednosti aviona.

Abramovič je jedan od mnogih ruskih milijardera pogođenih sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.