SAD troši milijarde dolara na sovjetsko oružje za Siriju 1Foto: EPA/GULAMULLAH HABIBI

Pentagon je odvojio 2.2 milijarde dolara za kupovinu velikih količina oružja i municije iz zemalja bivšeg Istočnog bloka, prikrivajući pritom njihovo konačno odredište: Siriju, pokazuje najnovije istraživanje Balkanske mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN) i Mreže za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Poraz Islamske države u Siriji zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope koje Pentagon pod velom tajne šalje u ruke oko 30,000 boraca protiv ISIS-a.

Naoružani kalašnjikovima, minobacačima i municijom sa oznakama fabrika sa Balkana, i iz Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja, ove jedinice predvode borbe za oslobođenje Rake, glavnom gradu takozvanog kalifata.

BIRN i OCCRP otkrili su da Pentagon ovim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otkrivajući državama od kojih kupuju naoružanje da je krajnja destinacija Sirija.

Stručnjaci za transfer oružja sa kojima su BIRN i OCCRP razgovarali kritikovali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem, a Pentagon je bio i primoran da prestane da transportuju oružje preko Nemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina oružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Nemačkoj na putu ka Siriji.

Prema podacima do kojih su došli BIRN i OCCRP, Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje i municiju koja je najverovatnije namenjena sirijskim pobunjenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.