SAD uvode nove sankcije ruskim entitetima 1Foto: Shutterstock/maradon 333

SAD su danas objavile da uvode novu rundu sankcija ruskim firmama, bankama, proizvođačima i pojedincima, i da su one usmerene protiv subjekata koji su pomogli Rusiji da izbegne sankcije u prethodnih godinu dana, od napada na Ukrajinu.

Na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da su sankcije „među najznačajnijim“ od do sada uvedenih i da su usmerene i na rusku metalsku i rudarsku industriju.

Cilj sankcija, koje SAD uvode Rusiji u koordinaciji sa saveznicima iz Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7), je kažnjavanje 250 osoba i firmi, uvođenje finansijskih blokada bankama, trgovcima oružjem i tehnološkim kompanijama povezanim sa proizvodnjom oružja.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da sankcije imaju i kratkoročni i dugoročni uticaj i da pokazuju da će SAD i njihovi partneri „biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“.

Jelen ove nedelje učestvuje na sastanku ministara finansija članica Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) u indijskom Bangaloru, a jutros je prisutnim ruskim zvaničnicima rekla da ih „njihov rad za Kremlj čini saučesnicima u zverstvima“ predsednika Rusije Vladimira Putina.

I neke druge institucije američke vlade najavile su da će danas objaviti planove za povećanje pritiska na Rusiju. Tim merama se povećavaju carine na ruske proizvode i na listu onih koji izbegavaju sankcije dodaje se oko 90 ruskih kompanija i kompanija iz trećih zemalja, uključujući Kinu.

Na meti danas objavljenog paketa sankcija nalazi se desetak finansijskih institucija, uključujući najveću rusku javnu nedržavnu banku, uvoznike mikroelektronike i proizvođače ugljeničnih vlakana, ključnog materijala za odbrambene sisteme.

Paket targetira više od 30 ljudi i firmi koje su navodno povezane sa ruskim pokušajima izbegavanja sankcija.

Više od 30 zemalja, koje predstavljaju više od polovine svetske ekonomije, već su uvele sankcije ruskoj ekonomiji, što je čini zemljom najviše pogođenom sankcijama.

Zapad je direktno uveo sankcije za oko 2.500 ruskih firmi, za vladine zvaničnike, oligarhe i njihove porodice. Sankcije im uskraćuju pristup njihovim bankovnim računima u SAD i finansijskim tržištima, sprečavaju ih da posluju sa Amerikancima i da uđu u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari