"Dokaz beščašća srpske politike, udruženje će zagovarati interese Putinove korumpirane klike": Sagovornici Danasa o "Drugoj Ukrajini" Viktora Medvedčuka 1foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

U Srbiji je krajem avgusta osnovano Predstavništvo „Druga Ukrajina“, čiji je osnivač Viktor Medvedčuk, kum ruskog lidera Vladimira Putina.

Pravni zastupnik ovog Predstavništva je Dragan Stanojević, srpski privrednik iz Ukrajine i kandidat za poslanika liste “MI – Glas iz naroda” Branimira Nestorovića.

Stanojević je, kako nam je objasnio, na mesto zastupnika „Druge Ukrajine“ došao zbog svojih veza koje je ostvario tokom boravka u Ukrajini.

Rat u Ukrajini je i građanski rat

Dragomir Anđelković, politički analitičar, koji za Danas kaže za Danas da, pošto se Ukrajinci i Rusi koji su prozapadno orjentisani mogu organizovati i delovatu po Srbiji, zašto se ne bi organizovali i oni Ukrajinci koji imaju proruske stavove.

„Rat koji je u toku u Ukrajini je u velikoj meri i građanski rat, nije smao između Rusije i Ukrajine. Značajan deo ukrajinske populacije, pogotovu na istoku i jugu podržava Moskvu“, ukazuje Anđelković.

Medvedčuk bio lider stranke u Ukrajini

Viktor Medvedčuk, pored svog poznatog kumstva, može da se pohvali i bogtstvom.

On je, između ostalog, bio i lider „Opozicione platforme – Za život“ u Ukrajini.

„Ta stranka je imala politiku dobrih odnosa sa Moskvom i okupljala je rusko-jezičku i rusku populacija. Logično je da on nastavi svoje delovanje“, kaže Anđelković.

Danasov sagovornik dodaje da je veći paradoks to što je Ukrajina svog političara i svog državljanina razmenila za zarobljenike.

Ono što važi za nas mora da važi i za njih

S druge strane, Peter Nikitin, iz Ruskog demokratskog društva (RDD), smatra da se radi se o udruženju vezanom za Putinovog kuma Medvedčuka, „koje će u Srbiji zagovarati interese Putinove korumpirane klike i njihovu osvajačku ideologiju“.

Nikitin za Danas ironično kaže da očekuje isti tretman za ovo Predstavništvo kao što važi i za RDD.

„Isto tako, očekujem da aktivistima tog Udruženja koji nisu srpski državljani, bude opozvan boravak u Srbiji, kao što je bio opozvan i našim aktivistima“, kaže Nikitin.

On  dodaje da svako udruženje treba da ima svoj račun kako bi se razvijalo, ali da RDD ne može da ga otvori jer ih svaka banka odbija.

„Nezvanično smo saznali da smo na crnoj listi i da nas je stavila BIA“, kaže.

Isto tako, nastavlja Nikitin, očekujem da aktivistima tog Udruženja koji nisu srpski državljani da im bude opozvan boravak, kao što je bio opozvan i našim aktivistima.

Nikitin objašnjava da je nekoliko aktvista RDD izgubilo boravak u Srbiji zbog svog aktivizma.

„Očekujem od srpskih vlasti da isto postupe. Ono što važi za nas mora da važi i za njih“, kaže Nikitin.

"Dokaz beščašća srpske politike, udruženje će zagovarati interese Putinove korumpirane klike": Sagovornici Danasa o "Drugoj Ukrajini" Viktora Medvedčuka 2
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

Cilj je da Ukrajina postane Rusija

Aleksandar Olenik, narodni poslanik sa liste Vojvođani i advokat, kaže za Danas da je otvaranje ovakvog predstavništva nastavak rata protiv evropske i demokratske Ukrajine i njenih evropskih građana.

„Cilj je na kraju da ni Ukrajinci ni Ukrajina ne postoje nego da to postane Rusije, ali se to ne može postići samo vojnim putem. Ovakve produžnice i organizacije govore u prilog tome“, navodi Olenik.

On dodaje da je ovo jedan od vidova rata protiv Ukrajine ali samo drugim sredstvima i načinima.

Pretnja Ukrajincima

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, za naš list kaže da bi ovo moglo da predstavlja još jednu pretnju Ukrajincima koji dolaze i sklanjaju se od rata.

„Očigledno da je osnivač ovog Predstavništva ruska obaveštajna služba. Savetujem Ukrajincima da se pripaze te organizacije koja bi trebalo da vrši trijažu na pravoverne i ove druge“, kaže Vuletić.

Danasov sagovornik ukazuje da je osnivanje ovog Predstavništva dokaz beščašća srpske politike u pogledu ruske agresije na Ukrajinu.

„To što ćemo mi da trpimo štetu kao srpska država, to naše vlastodršce ne zanima i ne zanima 90 odsto političke scene u Srbiji“, zaključuje Vuletić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari