Foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

Naime, Mateo Salvini, šef italijanske partije Liga koja je deo vladajuće koalicije i Jaroslav Kačinjski, šef poljske vladajuće partije Pravo i pravda dogovorili su sredinom nedelje u Varšavi da rade zajedno u Evropskom parlamentu nakon majskih izbora. Ne precizirajući detalje kakav bi savez mogao biti, Salvini je kazao da je sa svojim poljskim kolegom „razgovarao o budućnosti Evrope i tome kako podariti novi evropski san, koji je ubijen u Briselu proteklih godina“. Razgovori u Varšavi za Salvinija su bili „dugi i konstruktivni“.

„Imali smo veoma dobre i zadovoljavajuće razgovore. Saglasili smo oko pitanja granične bezbednosti, a dobio sam i mnogo komplimenata od poljske strane u vezi s tim kako mi rukovodimo ograničavanjem ilegalnih migracija“, kazao je Salvini, prenosi portal Politico. Dodao je da će „Poljska i Italija biti heroji novog evropskog proleća, novih evropskih vrednosti, biće manje finansija i birokratije, a više rada i porodice i iznad svega bolje bezbednosti“. Kako je naglasio, ovo je veliki istorijski izazov, te da će „italijansko-poljski savez biti kontrateža francusko-nemačkom savezu“.

Kačinjski nije davao izjave novinarima ali je njegov savetnik za međunarodna pitanja Adam Belan kazao da je sastanak održan u „dobroj atmosferi“ i dodao da je to bio njihov prvi sastanak, a biće ih još.

Salvini je pre susreta sa Kačinjskim razgovarao sa poljskim kolegom, ministrom policije Joakimom Brudžinskim i premijerom Mateušom Moravijeckim. Pred sastanak sa Brudžinskim, Salvini je, primećuju tamošnji mediji, po hladnoj poljskoj zimi pompezno izašao iz limuzine odeven samo u jaknu italijanske policije. Novinarima je nakon tog sastanka kazao da dve zemlje sarađuju na „zajedničkom akcionom planu“ za period nakon evropskih izbora. „Evropa koja će biti formirana od juna vodiće nas u drugom ritmu u drugom pravcu od Evrope kojom danas upravlja birokratija“, kazao je Salvini.

I Salvinijeva i partija Kačinskog imaju interes za saradnju u Evropskom parlamentu. Partija Prava i pravde Kačinjskog je osnivački član Evropskih konzervativaca i reformista, treće grupacije u Evropskom parlamentu. Odlazak britanskih konzervativaca iz te grupacije, zahvaljujući Bregzitu značajno će uticati na njih te im je stoga potrebna „sveža krv“. Salvinijeva Liga ima šest mesta u Evropskom parlamentu i deo je mnogo manje grupacije Evropa nacija i sloboda. Obe grupacije dobro se kotiraju u predizbornim anketama. Prema najnovijem istraživanju, Partija Prava i pravde mogla bi da osvoji 24 mesta dok bi Liga mogla da dobije čak 27 mesta.

Povezani tekstovi