Sarkozi osuđen na zatvor zbog korupcije, žaliće se na presudu 1Foto: Beta/AP/Michel Euler

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) uložiće žalbu na presudu kojom je danas osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije, izjavila je Sarkozijeva braniteljka Žaklin Lafon (Jacqueline Laffont).

Sud u Parizu proglasio je danas Sarkozija krivim za korupciju i trgovanje uticajem i osudio ga na godinu dana zatvora i još dve godine uslovne zatvorske kazne.

Braniteljka je ocenila presudu kao „izuzetno tešku“ i „potpuno neutemljenu i neopravdanu“. Dodala je da je Sarkozi „miran ali odlučan da dokaže svoju nevinost“.

Šezdesetšestogodišni političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, osuđen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen.

Sud je naveo da će Sarkozi moći da traži da kaznu zatvora izdrži kod kuće, uz elektronsku narukvicu.

Bivši predsednik je tokom desetodnevnog suđenja krajem prošle godine demantovao sve navode iz optužnice.

Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu suoptuženih – bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca sa još 13 ljudi oko optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. Žaku Širaku (Jacques Chirac) se sudilo zbog pronevere, ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.