Sarkozi: Prolazim kroz pakao 1Foto: wikipedia

Bivši šef francuske države Nikola Sarkozi rekao je sudijama, povodom optužbi da je nezakonito, za finansiranje izborne kampanje, primio novac od bivšeg libijskog predsednika Muamara el Gadafija, da zbog tih kleveta prolazi kroz pakao, kao i da za njih ne postoji nijedan materijalni dokaz.

„Od 11. marta 2011. godine proživljavam pakao zbog tih kleveta“, rekao je Sarkozi, u svedočenju pred sudijama, čije delove prenosi francuski „Figaro“.

On je podvukao da ne postoji nijedan opipljiv element, osim tvrdnji članova porodice Gadafi, klana, i njima privrženih, koji bi mogao da da i najmanju verodostojnost njihovim tvrdnjama.

„Kako se može reći da sam favorizovao interese libijske države“, upitao je Sarkozi. „Ja sam dobio mandat Ujedinjenih nacija za udare na Gadafijevu Libiju. Bez mog političkog angažovanja, taj režim bi bez sumnje i dalje postojao“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, napadi Gadafija, njegove familije i njegove bande počeli su 11. marta 2011. godine, dan posle prijema u Jelisejskim poljima predstavnika CNT, Gadafijevih protivnika.

Tada, i nikada pre, počela je kampanja kleveta, izjavio je on.

Optužen sam bez izjenog materijalnog dokaza izjavama Gadafija, njegovog sina, njegovog nećaka, rođaka, portparola, njegovog bivšeg premijera i izjavama gospodina (Ziad) Takiedina, za koga je dokazano u više navrata da je primao novac libijske države, dodao je Sarkozi.

Sarkozi pominje Ziada Takiedina, francusko libanskog poslovnog čoveka, koji ga optužuje, tvreći da on iznosi laži.

Na kraju Sarkozi je izrazio čuđenje što sam Gadafi nije tokom sedam meseci rata koji se protiv njega vodio od marta do oktobra 2011. godine, dok je još bio živ, nije izneo nikakav dokaz.

„Ništa ga nije sprečavalo da iznese dokumenta, fotografije, snimke, virmane koje on i njemu bliski tvrde da poseduju tokom ovih sedam poslednjih godina, a da nijednog trenutka, ni na koji način ne vidimo početak njihovog iznošenja“, rekao je Sarkozi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.