Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre u Gazi 1Arhiva Foto: FoNet/MSP Srbija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je večeras rezoluciju, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, o permanentnom prekidu vatre u Gazi i o oslobađanju talaca, objavio je CNN.

Za rezoluciju je glasalo 14 članica Saveta bezbednosti, niko nije bio protiv, a Rusija je ostala uzdržana, ali nije uložila veto.

Rezolucija se zasniva na planu koji je američki predsednik Džo Bajden izneo 31. maja i naveo da je to izraelska inicijativa, a predviđa uspostavljanje trajnog mira u nekoliko faza.

Prva faza predviđa trenutki prekid vatre, oslobađanje nekih talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora i početak pregovora o trajnom miru, kao i masovnu isporuku humanitarne pomoći Palestincima.

U Bajdenovom planu je predviđeno da prva faza traje šest sedmica, a u usvojenoj rezoluciji se navodi da će, ako pregovori budu trajali duže, prekid vatre trajati sve dok traju pregovori.

Druga faza uključuje „trajni prekid neprijateljstava“, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje svih talaca, a poslednja faza odnosi se na dugoročnu perspektivu te oblasti i tada bi počela višegodišnja rekonstrukcije Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari