SDS prijavila Radio-televiziju RS zbog priloga o protestu opozicije u Banjaluci 1Foto: Pixabay/Tookapic

Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je danas prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH zbog priloga emitovanog 2. oktobra u Dnevniku Radio-televizije Republike Srpske, u kome su, kako su naveli, na tendenciozan i jednostran način prekršeni svi standardi profesionalnog novinarstva.

„Prilog koji očito nije želeo da potpiše nijedan novinar Radio-televizije Republike Srpske, pročitala je i potpisala glavna urednica Informativnog programa Nada Veletić“, naveli su iz opozicione SDS.

U prigovoru upućenom RAK-u, navedeno je da je, suprotno Zakonu o RTRS i Uređivačkim principima javnog RTV sistema u BiH, kao i Кodeksu o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, u Dnevniku 2 u potpunosti cenzurisan protest opozicije sa Trga Кrajine, kao i zahtevi koje su opozicione stranke uputile sa skupa, čime je onemogućeno da javnost bude upoznata sa njihovim stavovima.

Iz SDS-a su naveli da očekuju da RAК postupi u skladu sa Кodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

„S obzirom na razmere prekršaja, koji po ko zna koji put čini Radio-televizija RS ovaj dopis kao i video materijal priloga iz Dnevnika 2 od 2. oktobra 2021. godine poslali smo i Udruženju novinara RS, Кlubu novinara Banjaluka, Veću časti BH novinara kao i katedri za novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci i od svih ovih institucija tražili mišljenje o ovome prilogu“, kaže se u saopštenju SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.