Šef IAEA: Nestabilna situacija oko nuklearne centrale Zaporožje u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Situacija je „nestabilna“ oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom od početka marta, rekao je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji nastavlja napore da tamo pošalje UN misiju.

„Situacija je zaista nestabilna“ rekao je Rafael Grosi na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku gde se održava konferencija 191 potpisnika ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

„Svi principi bezbednosti prekršeni su na jedan ili na drugi način. I mi ne možemo dozvoliti da se to nastavi“, rekao je on.

Na otvaranju sastanka juče on je već istakao da situacija postaje sve opasnija iz dana u dan.

On već nedeljama nastoji da pošalje misiju da izvrši inspekciju centrale. Tu misiju do sada odbija Ukrajina koja smatra da bi se time legitimizovala ruska okupacija tog pogona u očima medjunarodne zajednice, kako je pre nekoliko nedelja objasnio ukrajinski operator Energoatom.

„Odlazak tamo je vrlo kompleksan jer to zahteva odobrenje i saradnju jednog broja aktera“ posebno Ukrajine i Rusije i podršku UN, pošto se radi o ratnoj zoni, rekao je Grosi.

On je rekao da će pokušati da organizuje misiju što je pre moguće.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken optužio je juče Rusiju da koristi centralu, najveću u Evropi, kao vojnu bazu da gadja Ukrajince znajući da ne mogu da odgovore jer bi rizikovali da udare nuklearni reaktor ili radioaktivni otpad.

„To dovodi pojam ljudskog štita na jedan potpuno drugi i užasni nivo“, dodao je Blinken i insistirao da IAEA mora da dobije pristup centrali.

Ta centrala je 2021. davala 20 odsto od ukrajinske godišnje proizvodnje struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.