Šef IAEA: Situacija u nuklearnoj centrali Zaporožje se pogoršava 1Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj centrali Zaporožje se dodatno pogoršava, upozorio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grosi, dok su Ukrajinci optužili ruske snage da su ponovo bombardovale centralu.

„Situacija se dodatno pogoršava i ne možemo sebi dopustiti luksuz da čekamo da se dogodi neka katastrofa“, rekao je Grosi posle sastanka u francuskom predstavništvom pri UN. Sastanak je otvorio predsednik Francuske Emanuel Makron, koji u Njujorku učestvuje na godišnjem zaasedanju Generalne skupštine UN.

Direktor IAEA je rekao da je razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim s kojim se sastao jutros u sedištu UN.

„Dok god se nastavlja bombardovanje, rizici su ogromni“, rekao je Grosi.

Ukrajinski nuklearni operater Energoatom optužio je danas Rusiju da je ponovo bombardovala lokaciju nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

U bombardovanju je oštećen dalekovod što je izazvalo zastoj rada nekoliko transformatora jednog od šest reaktora i kratkotrajno pokretanje agregata za hitne slučajeve, saopštio je Energoatom.

„Čak ni prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne zaustavlja Ruse“, navodi se u saopštenju.

Energoatom je apelovao na IAEA da sprovede „odlučniju akciju“ protiv Moskve.

Ukrajinci su naveli da radijacija iz centrale ne prelazi normu.

„Čak i u najgorim uslovima diplomatija ne treba nikad da se zaustavi. Naša je odgovornost da to uradimo pragmatičnim i realističnim predlozima i to pokušavamo da uradimo“, rekao je Grosi.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona je rekala da je cilj „demilitarizacija centrale u okviru ukrajinskog suvereniteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.