Šef NATO-a upozorio: „Sadašnje snabdevanje Ukrajine municijom nije održivo, oni troše mnogo više nego što mi šaljemo“ 1Foto: EPA-EFE/HENRIK MONTGOMERY

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da zapadne isporuke municije u Ukrajinu „nisu održive“ jer je trenutno „potrošnja municije znatno veća“.

Stoltenberg je za Skaj njuz rekao da se sukob sada pretvara u „logističku borbu“ i da saveznici Ukrajine moraju da povećaju proizvodnju oružja i municije.

„Jedini način na koji možemo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu je da uradimo ono što smo sada započeli. A to je da sarađujemo sa odbrambenom/vojnom industrijom kako bismo obezbedili potpisivanje dugoročnih ugovora o proizvodnji“, kaže šef NATO-a.

Uprkos ozbiljnom upozorenju, Stoltenberg tvrdi da će NATO podržavati Ukrajinu dokle god bude potrebno.

„Ne smemo dozvoliti da Putin pobedi u Ukrajini. To bi bila tragedija za Ukrajince, ali bi bilo opasno i za nas“, rekao je.

Na pitanje da li će Ukrajini biti dozvoljeno da pristupi NATO paktu, Stoltenberg je rekao da se stav NATO-a nije promenio.

„Ukrajina će postati članica NATO-a, ali naš glavni fokus sada je da obezbedimo opstanak Ukrajine kao suverene i nezavisne države u Evropi“, zaključio je on, prenosi Jutarnji list.

Podsetimo, Stoltenberg je pre dva dana rekao da je „sve zabrinutiji” zbog moguće vojne podrške Kine Rusiji u ofanzivi u Ukrajini.

Istovremeno, šef NATO-a je odbacio Putinove izjave u svom obraćanju o stanju nacije da zapadna pretnja opravdava invaziju na Ukrajinu.

„Niko ne napada Rusiju. Rusija je agresor. Ukrajina je žrtva“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari