Šefovi diplomatija Ukrajine i Poljske zajedničkom izjavom protiv gasovoda Severni tok 2 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitro Kuleba i Zbignjev Rau saopštili su danas da će Ukrajina i Poljska zajedno sa svojim saveznicima i partnerima raditi protiv pokretanja gasovoda Severni tok 2, sve dok ne nađu rešenja za prevazilaženje bezbednosne krize, podršku zemljama koje teže da postanu članice zapadnih demokratskih institucija i minimalizaciju pretnji po mir i energetsku bezbednost.

U zajedničkoj izjavi koju je prenela ambasada Ukrajine u Srbiji, Kuleba i Rau naveli su da je odluka o izgradnji Severnog toka 2 koja je usvojena 2015, nekoliko meseci nakon invazije Rusije i nezakonite aneksije ukrajinske teritorije, stvorila političku, bezbednosnu, kao i krizu poverenja u Evropi.

Ministri su ukazali da se ta kriza trenutno pogoršava odbijanjem pokušaja da se zaustavi puštanje gasovoda što je „stvorilo dodatne političke, vojne i energetske pretnje za Ukrajinu i centralnu Evropu uopšte“ i istovremeno povećalo „mogućnosti Rusije da destruktivno utiče na bezbednosnu situaciju u Evropi i produbljuje razlike između država članica NATO i EU“.

Oni su ocenili da se „aktuelni predlozi za popunjavanje bezbednosne praznine ne mogu smatrati dovoljnim za efikasnu minimalizaciju pretnji koje predstavlja Severni tok 2“ i pozvali SAD i Nemačku da adekvatno odgovore na bezbednosnu krizu u regionu, od koje jedino Rusija ima koristi, navodi se u saopštenju.

SAD i Nemačka postigle su 21. jula sporazum koji će omogućiti završetak gasovoda Severnitok 2 kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šefovi diplomatija Ukrajine i Poljske zajedničkom izjavom protiv gasovoda Severni tok 2”

  1. Nema više krađe gasa i naplaćivanja debelih provizija za transport? Eh, šta ti je život, ne možeš više ni tuđu kokošku u svoje dvorište uterati…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.