Šest godina borbe prve afričke gej crkve 1Foto: EPA/Dai Kurokawa

LGBT Kenijci okupili su se prošle nedelje u jednoj maloj sobi u centru Najrobija, u prvoj crkvi na svetu gde se mire religija i homoseksualnost, da se poslednji put grupno pomole pre sutrašnjeg dana, 22. februara, na dan kada se očekuje da će Visoki sud ukinuti Član 162 Kenijskog kaznenog zakona koji zabranjuje istopolne zajednice.

Pre skoro šest godina, 13. oktobra 2013. godine, šest mladih Kenijaca, u želji da iskažu razumevanje hrišćanstva iz svoje perspektive, pokrenuli su kanal na Jutjub platformi, kao religiozni pripadnici LGBT populacije.

Kako nije postojala jasna struktura ovog zajedništva ono je na početku uključivalo slušanje crkvene muzike, istraživanje i učenje o afričkim duhovnim praksama, kao i učenja o veri i Bogu.

Nekoliko meseci kasnije ova grupa sastala se sa, tada biskupom, a zatim pastorom, Toltonom, koji je u to vreme boravio u Keniji u sklopu svog zadatka u Istočnoj Africi.

Životna priča Toltona kao crnog kvir pastora inspirisala je grupu da stvori zvanično zajedništvo za sve one koji su takođe tražili isceljenje i duhovni dom, a koji im je, zbog njihove neodgovarajuće seksualne orijentacije, bio nedostupan.

U novembru 2013. godine, grupa je održala svoj prvi zvanični sastanak i tako formirala inkluzivnu versku zajednicu, Cosmopolitan Affirming Community(CAC), kao zajednicu koja otvara svoja vrata svim religioznim gejevima, lezbejkama, biseksualcima, transrodnim, interseksualnim i kvir osobama.

Od tada, ova zajednica počinje da se redovno sastaje nedeljom na tročasovnim grupnim molitvama, kako bi ispovedala religiju i pripovedala toleranciju i prihvatanje različitosti po svim osnovama.

Međutim, kada je u februaru 2014. godine potpisan Ugandski zakon protiv LGBT populacije, polje ljudskih prava i sloboda je postalo manje nego što je bilo kada je ova crkva osnovana.

Šest godina borbe prve afričke gej crkve 2
Vernici pale sveće na poslednjoj nedeljnoj službi 17. februara 2019. godine. Foto:EPA-EFE/Dai Kurokawa

Mnogi LGBTIQ Ugandanci bili su prisiljeni da napuste zemlju nakon niza slučajeva proizvoljnih hapšenja, policijskog zlostavljanja, iznude, nasilnih iseljenja, gubitka radnih mesta i fizičkog nasilja.

Tada je ova crkva postala duhovni dom većine LGBTIQ izbeglica iz Ugande koji sada žive u Najrobiju. Ona, takođe, sarađuje sa različitim organizacijama koje pružaju azil, kao i onima koje se bave zdravstvenim i pravnim uslugama.

Prošle godine više LGBT organizacija odlučilo je da zajedno podnesu dve tužbe Visokom sudu u Keniji osporavajući Član 162 i Član 165 Kenijskog krivičnog zakona, čija poglavlja zabranjuju “telesno znanje protiv poretka prirode i nepristojne radnje između muškaraca, bilo da su u javnom ili privatnom prostoru”.

Kako se navodi u tužbi, ova dva poglavlja su neustavna, jer krše niz različitih ustavom zagarantovanih prava, a koji se, pre svega, tiču prava na privatnost, slobodu izražavanja, pristup zdravstvenoj zaštiti, pravo na ljudsko dostojanstvo i zaštitu od diskriminacije.

Pored toga što su homoseksualni odnosi u Keniji ilegalni, oni su i kažnjivi zakonom sa maksimalnom zatvorskom kaznom od 14 godina.

Zajednička peticija povodom ukidanja Člana 162 saslušana je od 22. do 23. februara i 1. marta 2018. godine.

Tačno godinu dana nakon saslušanja, Kenijski sud će sutra doneti presudu, koja bi za ovu crkvu,  i sve pripadnike LGBT populacije, mogla da znači konačnu afirmaciju.

Pastor Dejvid Okar, jedan od šestorice osnivača, koji se trenutno nalazi na čelu crkve, izjavio je da je optimističan povodom sutrašnje presude i istakao da će on i LGBT aktivisti svakako nastaviti borbu ako sud odluči protiv njih, piše EPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.