požar milanoFoto: EPA-EFE/Andrea Fasani (Ilustracija)

Stotine vatrogasaca su angažovane na gašenju požara u fabrici Nitrolhimika u industrijskoj zoni San Đulijano u Milanu, u kojem je najmanje šestoro ljudi povređeno.

U trenutku izbijanja požara, fabrici se nalazilo 17 zaposlenih.

Prvi izveštaji ukazuju da je vatra najpre izbila je kompaniji Tomolpak i proširila se na susednu zgradu fabrike Nitrolhimika, koja se bavi proizvodnjom rastvarača i odlaganjem opasnog otpada.

Kako je saopštila lokalna policija, požar je izbio nakon eksplozije praćene plamenom do koje je došlo iz nepoznatog razloga.

Pošto je požar zahvatio hiljade litara rastvarača, stvorili su se oblaci potencijalno toksičnog dima, zbog čega su lokalne firme i stanovnici savetovani da ostanu unutra i zatvore prozore, a pojedini objekti u blizini su evakuisani iz predostrožnosti prenosi crisis24.garda.com.

Kako se dodaje, loaklni putevi su blokirani zbog pristupa hitnih službi i svima se savetuje da pronađu alternativne rute ako putuju u Milano.

Hitne službe su na teren poslale helikoptere koji uzimaju uzorke vazduha kako bi se procenilo koliki je stepen zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.