Foto: EPA-EFE/O JONGCHAN / POOL SOUTH KOREA OUT

U jednom od najdetaljnijih izveštaja o skorašnjim nuklearnim aktivnostima Pjongjanga, Međunarodna agencija za atomsku energiju primetila je akcije koje odgovaraju postupku obogaćivanja uranijuma, kao i aktivnost na glavnoj lokaciji za nuklearna postrojenja.

„Nastavak i dalji razvoj nuklearnog programa Severne Koreje i izjave vlade ove zemlje u vezi s tim su razlog za veliku zabrinutost“, navodi se u izveštaju. Na istorijskom sastanku američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una u junu u Singapuru, njih dvojica su se dogovorili da će raditi na „kompletnoj denuklearizaciji“ Korejskog poluostrva. Ali kritičari su upozorili da će, bez formalnog ugovora između Sjedinjenih Država i Severne Koreje, Kim nastaviti sa razvojem nuklearnog i raketnog programa.

„Singapurski samit nije bio nuklearni sporazum i ne postoji ugovor između Vašingtona i Pjongjanga koji bi podstakao Severnu Koreju da se ponaša na drugačiji način. Pregovaranje sa Severnom Korejom će uvek biti dugačak, neugodan i krivudav proces, a oni su lukavi pregovarači. Oni žele da zadrže svoje nuklearno naoružanje što je duže moguće i da sebi usput obezbede što više ustupaka“, rekao je Dujeon Kim, viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost.

Sve je više spekulacija da se američki državni sekretar Majk Pompeo sprema za četvrtu posetu Pjongjangu radi pregovora o nuklearnom naoružanju. Prema pisanju Koreja tajmsa, to putovanje bi moglo da dovede do toga da Severna Koreja preda Sjedinjenim Državama listu u kojoj je naveden njen nuklearni arsenal i proizvodna postrojenja. „Severna Koreja planira da preda listu svojih tajnih lokacija za nuklearna testiranja kao i informacije o svojim nuklearnim bojevim glavama Majku Pompeu kada poseti Pjongjang ovog meseca“, navodi ovaj list, citirajući neimenovani izvor, i dodaje da će se Kim verovatno lično sastati sa Pompeom.

Pravljenje sveobuhvatne liste u kojoj se navodi obim nuklearnog programa i lokacije povezane sa tim je dugo bio zahtev američkih pregovarača, i predstavljalo bi veliki ustupak Severne Koreje. Zauzvrat, Pjongjang će verovatno zatražiti zvanično proglašenje kraja Korejskog rata (1950-1953), koji je okončan samo primirjem, a ne i mirovnim sporazumom. Severnokorejski državni mediji su više puta pominjali da je ovo glavni kamen spoticanja za napredak u pregovorima. Ali, bez inspekcija na licu mesta, moglo bi se desiti da se na toj listi ne nađu svi detalji i ne navedu sve lokacije povezane sa programom. „Nuklearni popis će uvek biti nepotpun. Severna Koreja neće nikada predati kompletnu listu zato što oni žele da imaju karte u svojim rukama da bi održali određeni nivo prednosti“, kaže Dujeon Kim.

Dok pregovori između SAD i Severne Koreje u poslednje vreme ne pokazuju napredak, Pjongjang radi na poboljšanju svojih diplomatskih odnosa, naročito kada je u pitanju Južna Koreja. Ove nedelje su organizovana ponovna spajanja razdvojenih porodica, a ministarstvo odbrane u Seulu razmatra uklanjanje reference na Severnu Koreju kao na svog „neprijatelja“.