SIPRI: Globalna prodaja oružja nastavila da raste u 2021. godini, prodato teško naoružanje i vojne usluge za 592 milijarde dolara 1Foto: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Globalna prodaja oružja nastavila je rasti prošle godine, objavio je danas Stokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI), prenosi Al Džazira Balkans.

Stotinu najvećih svetskih kompanija za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrednosti od 592 milijarde dolara u 2021. godini, navodi se u izveštaju SIPRI-ja.

To znači povećanje od 1,9 odsto u odnosu na godinu pre.

Ponovno povećanje je veće nego 2020. ali ispod prosečnog povećanja u četiri godine pre pandemije korona virusa.

“Ono što stvarno vidimo je verovatno sporiji rast nego što su mnogi očekivali u prodaji oružja u 2021.”, rekao je Nan Tian, koautor studije.

Američke kompanije proizvode najviše

“Dugoročni uticaj pandemije počinje se doista videti kod kompanija za proizvodnju oružja”, dodao je.

Problemi u smislu nedostatka radne snage i snadebvanja sirovinama “usporili su sposobnost kompanija da proizvedu oružane sisteme i isporuče ih na vreme”, kaže on.

Daleko najviše odbrambene opreme i dalje dolazi od američkih korporacija, pokazuju podaci SIPRI-ja.

Četrdeset američkih kompanija – uključujući prvih pet na lestvici – zajedno čine 51 odsto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih korporacija.

No među pet najvećih kompanija – Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman i General Dynamics – samo je Raytheon imao rast.

Istovremeno, prodaja osam najvećih kineskih kompanija porasla je za 6,3 odsto u 2021.

Kina je na drugom mestu ukupne prodaje oružja, s udelom koji je naglo porastao na 18 odsto, a slede je Velika Britanija sa 6,8 odsto i Francuska sa 4,9 odsto.

Udio Nemačke je iznosio 1,6 odsto.

Uticaj ruske agresije na Ukrajinu

Evropske kompanije, koje sada predstavljaju 27 od 100 najvećih, imaju porast od 4,2 odsto u odnosu na 2020.

S malim povećanjem od 0,4 odsto, Rusija je u ukupnoj prodaji imala udeo od tri odsto, što su podaci pre invazije na Ukrajinu.

Kako će tačno ruska agresija na Ukrajinu, koja je počela u februaru, uticati na globalne brojke verovatno se neće znati do sledeće godine.

No, problemi sa snadbevanjem verovatno će se s ratom u Ukrajini pogoršati, posebno zbog toga što je Rusija veliki dobavljač sirovina za proizvodnju oružja, kažu autori studije, ali i zbog toga što je sukob doveo do velikog rasta potražnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari