Skok broja zaraženih u Grčkoj: 10.474 nova slučaja, 17 umrlih 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Organizacija javnog zdravstva Grčke (EODY) je danas sapštila da u toj zemlji ponovo jača zaraza korona virusom.

Danas su registrovana 10.474 nova slučaja zaraze korona virusom od kojeg je umrlo 17 ljudi, a intubirano je 88 pacijenata u težem stanju što su mahom nevakcinisane ili delimično vakcinisane osobe.

U bolnice u Grčkoj danas su primljena 192 obolela od kovida što je 13,6 odsto više nego juče, a prosečna starost obolelih je 37 godina.

Tokom epidemije je u poslednje dve ipo godine od kovida ukupno obolelo 3.583.526 ljudi u Grčkoj, a umrla je 30.141 osoba.

Po najnoviji podacima EODY o stanju epidemije na grčkim ostrvima i u gradovima, prednjači Mikonos sa skokom broja zaraženih od 50,89 odsto, drugi je Santorini (33,51 odsto), a treći Milos (32,31 odsto).

S povećanjem broja zaraženih iznad 20 odsto slede Paros, Zapadna Atika na kojoj je Atina, i Karpatos, dok povećanje na ostalim većim ostrvima i u gradovima Grčke iznosi od 10 do 20 odsto.

Sve su brojniji grčki stručnjaci za zdravstvo koji se zalažu da se zbog jačanja pandemije ponovo preduzmu mere koje su sasvim ublažene s početkom turističke sezone 1. maja.

Stručnjaci ukazuju da je nov talas pandemije počeo početkom juna i da je sada u fazi razvoja u Grčkoj, a da imunitet prema novim varijantama korona virusa traje kraće nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari